Ziarul electronic al arădenilor

Petiție online: „Mureşel curat pentru Arad“

canalul-muresel-300x1881-300x188O petiție online, prin care se cere „rezolvarea problemei Mureșelului în Arad“, a fost lansată zilele trecute, iar autorul solicită și o anchetă la cei care au permis „dezvoltarea acestui focar de infecție“.

În petiția intitulată „Mureșel curat pentru Arad“ se arată că se dorește igienizarea și eliminarea surselor de poluare ale Mureșelului și amenajarea ca spațiu de agrement.

„Această petiție dorește a forța rezolvarea problemei Mureşelului din Arad, pârâu asfixiat de deversarea apelor reziduale și a dezinteresului proprietarului de drept –ANIF, precum și a autorităților locale și a Regiei Apă Canal.

Prin prezenta se dorește o anchetă amplă a organelor abilitate, atât la cei de la ANIF, cât și la Regia de Apă Canal Arad, care au permis în tot acest timp dezvoltarea acestui focar de infecție.

De asemenea, prin această petiție se dorește igienizarea și eliminarea surselor de poluare ale Mureşelului și bineînteles amenajarea ca spațiu de agrement pentru cetățenii Aradului și turiștii vizitatori – exclus intubarea!“, se menționează în petiția online.

Anul trecut, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, anunța că intenționează să organizeze o campanie de strângere de semnături pentru a determina autoritățile centrale să pună în practică un proiect privind amenajarea canalului Mureșel.

Falcă a spus atunci că această campanie va fi organizată împreună cu societatea civilă, iar semnăturile vor fi înmânate parlamentarilor, pentru a susține la nivel guvernamental finanțarea proiectului.

Campania de strângere de semnături nu a mai fost organizată.

Toto anul trecut, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a promis, în timpul unei vizite efectuate în Arad, că ministerul va finanța un proiect care prevede intubarea și decolmatarea canalului Mureșel. Daniel Constantin spunea că „primul pas“ urma să fie făcut în toamna anului 2015.

Nici acest demers nu a mai fost finalizat.

Canalul Mureșel traversează orașul și reprezintă o importantă sursă de poluare pentru populație și un focar de infecție.

Canalul este administrat de Agentia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, ai cărei reprezentanţi au depus, în anul 2012, un proiect pentru intubarea şi decolmatarea acestuia.

Proiectul, în valoare de 17,6 milioane lei, nu a mai fost finanţat de Guvern.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.