Ziarul electronic al arădenilor

Peste 75 mil. lei pentru reabilitarea clădirii Teatrului din Arad

Clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad va fi reabilitată, atât în interior, cât și în exterior, municipalitatea urmând să investească peste 75 de milioane de lei, iar lucrările se vor desfășura etapizat, timp de patru ani.

Conform unui proiect de hotărâre, care va fi supus votului consilierilor locali, în prima etapă vor fi executate lucrările exterioare, care vor dura doi ani, valoarea fiind de peste 14,1 milioane lei. În etapa a doua se vor efectua lucrări în interiorul clădirii, timp de doi ani, valoarea fiind de peste 61,1 milioane de lei.

„Având în vedere valoarea mare a acestui obiectiv, precum şi degradarea accentuată a faţadelor care reprezintă un pericol pentru trecători, se impune intervenţia de  urgentă pentru reabilitarea faţadelor şi a acoperişului. Din acest motiv, considerăm oportună abordarea în mod etapizat a execuţiei lucrărilor de reabilitare a clădirii teatrului“, se menționează în proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate al proiectului se arată că necesitatea de reabilitare şi modernizare, atât în exterior, cât şi în interiorul clădirii, este impusă de „degradarea fizică şi morală a dotărilor, utilajelor, instalaţiilor, precum şi a degradării structurii de rezistenţă a clădirii, mai ales în zona scării interioare şi a scenei“.

„De asemenea finisajele, pardoselile, draperiile, tapiseriile sunt degradate şi inestetice, raportate la tipul activităţilor care se desfăşoară în această clădire“, se mai arată în raport.

Printre lucrările propuse să se realizeze în prima etapă se numără restaurarea şi reabilitarea faţadelor (inclusiv ornamente, brâuri, basoreliefuri şi soclu), înlocuirea tâmplăriei exterioare, înlocuirea elementelor de tinichigerie, refacerea pavajului şi a sistemului de colectare şi evacuare ape pluviale, consolidări punctuale ale şarpantei şi înlocuiri ale elementelor degradate, refacerea învelitoarei de ţiglă şi tablă, iluminat arhitectural.

În cea de-a doua etapă sunt propuse să se realizeze lucrări de reabilitare interioară la clădire, cum ar fi realizarea unei fundaţii independente pentru platformă liftată, consolidarea pereţilor de la casa scării, consolidarea pereţilor aferenţi scenei, refacerea bolţilor şi arcelor sparte.

Tot în această etapă se vor realiza lucrări în zona sălii de spectacol şi a scenei.

Totodată, în această etapă s-a propus realizarea unei scene turnante automatizată mobilă, înlocuirea scaunelor cu unele speciale pentru săli  de spectacole, realizate din materiale ignifugante  şi  cu coeficient de absorbţie, se vor antifona cabinele de regie tehnică.

În această etapă a modernizării se vor achiziționa 450 de scaune de pluş, o cortină de pluş, sistem audio și dotări pentru persoanele cu dizabilităţi fizice (platformă mobilă tip elevator, montată pe scară).

Finanţarea lucrărilor de reabilitare se va face din fonduri ale bugetului general consolidat şi alte surse atrase în condiţiile legii.

Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” funcţionează întruna dintre cele mai impresionante clădiri ale Aradului. În decursul timpului, clădirea a trecut prin două incendii, ultimul fiind în anul 1956, după care clădirea a fost reconstruită şi păstrată în aceeaşi formă şi dotări până azi.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.