Ziarul electronic al arădenilor

Peste 400 de arădeni au avut nevoie de vaccin antirabic, în prima jumătate a anului

Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad a informat toate unitățile administrativ teritoriale din județul Arad cu privire la măsurile de combatere și profilaxie a rabiei.

În semestrul I al anului 2017 în județul Arad la Centrul Antirabic din cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad s-au prezentat un număr de 776 persoane care au necesitat consultații din care un număr de 422 persoane au avut nevoie de vaccin antirabic. Centrul Antirabic din județul Arad este situat pe strada Ștefan Cicio Pop, nr. 13 și are suficiente doze de vaccin antirabic.

Rabia este o boală infecţioasă acută, determinată de virusul rabic, care se transmite la om prin muşcătură, având o evoluţie rapidă şi, în final, mortală. Singura metodă utilă de prevenire a bolii este vaccinarea cu ser antirabic.

Se deosebesc două rezervoare:

– cel „domestic“: câine, pisică şi, foarte rar, bovine, cabaline, porcine;

– cel „sălbatic“: vulpi, lupi, iepuri, şoareci, şobolani, lilieci.

Simptome la animale

Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă prezinta următoarele semne:

– lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele sălbatice

– atitudine timidă la un animal de casă care era de obicei prietenos

– neliniște, excitabilitate, agresiune sau schimbări bruste de comportament

– salivare în exces

– animale active noaptea (liliecii) care devin active în timpul zilei

Boala se transmite la om prin muşcătura animalelor turbate, care conţin în saliva lor virusul rabic. Saliva poate infecta omul şi prin contactul cu plăgi. Rabia nu este transmisibilă de la om la om.

Simptome la om

Virusul rabic, introdus în organism printr-o poartă de intrare cutanată (muşcătură, înţepătură, plagă înţepată) se propagă spre sistemul nervos central.

Infecţia locală nu produce întotdeauna boala, deoarece, dintre persoanele muşcate de animale turbate, numai o parte fac rabie. Apariţia bolii depinde de numărul muşcăturilor, de profunzimea şi de sediul lor. Cele mai periculoase sunt muşcăturile la gât şi la cap. Perioada tipica de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioada, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeala la locul mușcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apărea în multe alte afectiuni și care include :

– febră;

– tuse sau senzația de gât uscat;

– durere, arsură, mancărime, furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale;

– durere abdominală;

– anxietate sau neliniște care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă;

– frică de apa (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie);

– spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii;

– comă, insuficiență cardiacă și respiratorie.

Prevenţie şi tratament local

O importanţă foarte mare o prezintă tratamentul local al plăgii, care constă în spălarea minuţioasă cu săpun sau cu o soluţie de detergent. Atunci când poarta de intrare este reprezentată de o plagă, aceasta nu se va sutura şi este necesară vaccinarea antitetanică.

– curățirea rănii și a altor zone expuse cu apa și săpun. Este necesar apoi un consult medical pentru a se decide dacă sunt necesare și alte măsuri;

– dacă animalul care provoacă muscatura este unul domestic (câine, pisică) se încearcă prinderea acestuia sau contactarea propietarului;

– daca mușcătura este provocată de un animal sălbatic nu se recomandă prinderea acestuia. Trebuie stabilită specia din care face parte animalul si dacă prezintă tulburari ale comportamentului. Dacă animalul a fost ucis, trebuie păstrat capul acestuia, fara a se atinge creierul. Medicii vor evalua riscul de infecție.

Vaccinarea

Mijlocul cel mai eficient de prevenire a rabiei constă în administrarea de ser antirabic, cu condiţia ca acesta să fie administrat cât mai precoce posibil, cel mai bine între 48-72 de ore de la muşcătură.

Vaccinarea antirabica la nivelul judetului Arad se efectuează la Centrul Antirabic din cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Vaccinarea ajuta sistemul imun să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează vaccinurile înaintea apariției simptomelor severe, ele previn de obicei dezvoltarea infecției și cresc șansele de recuperare. Dacă apar simptomele bolii vaccinurile nu mai sunt eficiente și persoana infectată decedeaza. Vaccinul este administrat în functie de riscul de expunere la virusul rabic.

Vaccinarea profilactica

Anumite profesii, hobby-uri sau călătorii frecvente efectuate în țări în curs de dezvoltare au un risc crescut de expunere la virusul rabic. Vaccinurile antirabice sunt recomandate și în cazul călătoriilor în zonele rurale ale țărilor cu risc de infecție.

Pentru a evita contactul cu virusul rabic se recomandă:

– vaccinarea împotriva virusului rabic a animalelor de companie cum sunt pisicile și cainii;

– dacă animalul de companie a avut un alt proprietar, noul proprietar trebuie să îi ceară acestuia fișa de vaccinari a animalului. Veterinarii eliberează un certificat după vaccinarea animalelor. Când nu există astfel de documente este necesar ca medicul veterinar să confirme vaccinarea;

– evitarea oricarui contact cu liliecii. În anumite zone geografice prezența rabiei la oameni este asociată cu contactul persoanelor infectate cu lilieci;

– evitarea contactului sau a tentativelor de a imblânzii animale salbatice ca vulpi, sconcși, ratoni sau coioti. Copiii trebuie instruiți sa evite aceste animale;

– depozitarea gunoiului trebuie să se facă în containerele special amenajate, în pungi de plastic astfel încât să nu atragă animalele salbatice;

– blocarea tuturor posibilelor căi de acces ale animalelor sălbatice în domiciliu;

– evitarea contactului cu cadavrele animalelor și mai ales cu țesutul cerebral al acestora.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcția de Sănătate Publică Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.