Ziarul electronic al arădenilor

Peste 20 de filme și două festivaluri, la cinematograful Arta, în luna mai

În toiul primăverii vă propunem un meniu cinematografic ofertant, cu festivaluri, premiere europene și românești, presărate toate cu discuții, documentare și pelicule de arhivă rare.

Așadar. În această lună, Aradul va găzdui două festivaluri de anvergură: Festivalul Filmului Francez, care va avea loc în perioada 9-11 mai, și Festivalul AdDOC/Adolescenți și documentar, programt pentru perioada 22-24 mai. Actuala ediție a Festivalului Filmului Francez propune o temă seducătoare: „Paris, toujours…” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până în prezentul tinerelor generații, care oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

La Arad în cadrul acestui festival vor rula cinci producții: Cyrano mon amour, Le Genou de Claire, Amanda, Funan și Joueurs.

Primul festival de film documentar creat de elevi, pentru elevi, își va deschide porțile la Arad în data de 22 mai.  Festivalul AdDOC, derulat în parteneriat cu Asociația One World Romania, le propune elevilor pasionați de documentar o selecție de filme de excepție care cu siguranță le vor stimula gustul pentru cinemtografie.

Premierele primăverii

Dăm startul proiecțiilor și premierelor care ajung în luna mai la cinema Arta cu filmul Arctic, în 3 mai, de la ora 20.00, în regia lui Joe Penna.

Arctic este un thriller despre supraviețuire cu Mads Mikkelsen în cel mai bun rol al carierei sale. Lecție veridică de supraviețuire, Arctic reprezintă o abordare minimalistă a unei confruntări dintre om și natură, păstrând, însă, toate ingredientele necesare acestui gen de filme – vreme ostilă, neșansă, tensiune.

Nici cei mai mici dintre pasionații de film nu au fost uitați. Filmul pentru copii Manou-aventuri în zbor, va fi proiectat sâmbătă, 4 mai de la ora 11 în cadrul programului „Copii la cinema“.

Filmul este dublat în limba română și redă povestea lui Manou care este o mică drepnea crescută de o familie de pescăruşi şi de aceea se crede unul de-al lor. Când învaţă să zboare, îşi dă seama că nu va fi niciodată un pescăruş adevărat. Şocat, el fuge de acasă. Se întâlneşte cu nişte păsări din specia lui şi astfel află cine este cu adevărat. Când drepnelele şi pescăruşii au de înfruntat un mare pericol, Manou devine eroul zilei.

Pelicula Cap şi pajură, regizată de Nicolae Constantin Tănase, cu Alex Călin, Iulia Ciochină şi Florin Salam pe afiş, are premiera la Arta în 18 mai.

„În urma unui accident într-un bar, Laurenţiu se loveşte grav la cap, dar refuză tratamentul pentru că aşteaptă întoarcerea fratelui său din Germania, căruia trebuie să îi mărturisească ceva foarte important. Filmul reprezintă o perspectivă intimă asupra ultimei zile din viaţa lui Laurenţiu, încercând să recompună piesele de puzzle privind temerile şi deciziile care au dus la acest final”, explică realizatorii.

Filme cehe de ficțiune

Primăvara se numără proiecţiile la Cinema Arta! După cum bine v-am obișnuit anul trecut, continuăm parteneriatul cu Centrul Ceh și dăm startul programului Fiction Tuesday, cu o selecţie de trei filme de ficțiune, care aduc critici subtile și inteligente vremurilor pe care le ilustrează. I killed Einstein, Gentlemen (14 mai), Closely watched trains (21 mai), Happy end (28 mai) sunt primele trei producții care vor rula în zilele de marți în cadrul acestui program.

Invitații lunii mai

Nici invitații nu lipsesc în luna mai de la cinema Arta.

În cadrul programului KineDok va rula filmul Ouăle lui Tarzan, în 15 mai, ora 20.00, iar regizorul Alexandru Solomon va fi prezent la o discuție cu cinefilii arădeni.

Al doilea invitat al lunii mai este regzioarea Ioana Mischie al cărei film Guvernul copiilor va fi proiectat la Arad în 27 mai, de la ora 20.00.

După proiecție Ioana Mischie provoacă publicul la dialog.

PROGRAM

3 mai, ora 20.00 – Artic, r: Joe Penna

4 mai, ora 11.00 – Manou the Swift, r: Christian Haas [film pentru copii]

9-11 mai – Festival du Film Français

Joi 9 mai, ora 20.00 – Edmond

Vineri 10 mai, ora 17.30 – Le genou de Claire

Vineri 10 mai, ora 20.00 – Amanda

Sâmbătă 11 mai, ora 18.00 – Funan

Sâmbătă 11 mai, ora 20.00 – Joueurs

14 mai, ora 20.00 – I Killed Einstein, Gentlemen, r: Oldrich Lipský [Fiction Tuesdays]
15 mai, ora 20.00 – Ouăle lui Tarzan, r: Alexandru Solomon [KineDok] + Q&A cu Alexandru Solomon

17 mai, ora 20.00 – Burning, r: Lee Chang-Dong

19 mai, ora 20.00 – Cap şi pajură, r: Nicolae Constantin Tănase

21 mai, ora 20.00 – Closely Watched Trains, r: Jiří Menzel [Fiction Tuesdays]

22-24 mai – Festivalul AdDOC/Adolescenți și documentar

22 mai, ora 19.00 –  Ce mică-i lumea, r: Marcel Barrena (84 min.) deschidere festival
23 mai, ora 19.00 – Refugee blues (6 min.) r: Stephan Bookas, Tristan Daws

Un an fără părinții mei (24 min.) r: Els van Driel

Bristol Bike Project (18 min.) r: Alistair Oldham

Pașaport de Germania (46 min.), r: Răzvan Georgescu

24 mai, ora 19.00 – Străin în paradis (72 min.) r: Guido Hendrikx

25 mai, ora 20.00 – The Man Who Killed Don Quixote, r: Terry Gilliam

27 mai, ora 20.00 – Guvernul copiilor, r: Ioana Mischie+ Q&A cu Ioana Mischie

28 mai, ora 20.00 – Happy End, r: Oldrich Lipský [Fiction Tuesdays]

30 mai,, ora 20.00 – kinema ikon: best of MAFA

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Centrul Municipal de Cultură Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.