Ziarul electronic al arădenilor

Peste 2.000 de migranți depistați la frontiera arădeană

Peste 2.000 de persoane au încercat să treacă ilegal granița prin punctele de trecere a fronterei din județul Arad, în anul 2017, cele mai multe fiind din Irak, Siria, Iran, Afganistan.

Conform datelor prezentate, vineri, la bilanțul activității Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, anul trecut, au fost depistate la nivelul județului Arad 2.203 persoane implicate în migrația ilegală, atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei.

„Se remarcă o creștere semnificativa  a numărului de persoane depistate pe linia migrației ilegale pe parcursul anului 2017, comparativ cu anul 2016“, au spus autoritățile de frontieră.

La frontiera verde au fost depistate 668 de persoane, iar 1.074 au fost reținute în cooperare cu autoritățile de frontieră maghiare.

„Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, peste 83% provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar în ceea ce priveşte cetăţenia provin din statele generatoare de migranți din Irak, Siria, Iran, Afganistan, Pakistan, Libia etc“, au precizat autoritățile de frontieră.

În punctele de trecere a frontierei din județul Arad au fost depistate 383 de persoane care au încercat să treacă ilegal granița, dintre acestea 78 folosindu-se de documente de călătorie false sau falsificate.

Au fost descoperite, atât la frontiera verde, cât și în P.T.F.-uri, 63 de cazuri în care migranții au fost facilitați de 87 de diverse persoane.

Ca moduri de operare la frontiera verde cazurile de deplasare cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație), în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră. De asemenea, migranții s-au deplasat spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor, dar au fost cazuri în care s-au deplasat pe jos.

În punctele de trecere a frontierei, s-a recurs la ascunderea în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/în locașuri special amenajate; pe osiile semiremorcilor; sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren.

Totodată, au fost persoane care au încercat să se sustragă de la controlul de frontieră, deplasându-se pe jos spre Ungaria pe contrasens sau pe lângă coloana de automarfare, pe sensul de ieșire din țară.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.