Ziarul electronic al arădenilor

Peste 14.000 de bolnavi de cancer, în județul Arad

În judeţul Arad, conform datelor statistice  din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad, incidența cazurilor de cancer în 2019, a fost de 1.481, cu un număr total de 14.145 de cazuri.

În ordinea frecvenței,  cancerul bronhopulmonar este pe primul loc, urmat de cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul de piele și cancerul de prostată.

Cancerul reprezintă de departe una din principalele cauze de deces în România. Diagnosticat cel mai adesea la vârste medii și înaintate, numărul persoanelor care suferă de această boală este tot mai ridicat.

Astfel, numărul cazurilor noi de cancer depistate în cabinetele de oncologie în perioada 2009 – 2018 a crescut de la 60.693 (2009) la 61.780 (2018), incidenţa cazurilor în aceeaşi perioadă, variind între 298,0 la mia de locuitori şi 317,3 la mia de locuitori.

Prognoza privind incidența până în anul 2025 arată tendința de creștere continuă a cazurilor noi de cancer, ajungând în anul 2025 la valoarea de 337,0 la mia de  locuitori, ceea ce impune o mai mare atenție acordată prevenției acestei boli prin screening-uri, pentru a determina o reducere a costurilor și a mortalității prin această boală.

Desfășurată sub sloganul „Și un deces prin cancer e prea mult! Protejează-ți sănătatea ta și a celor din jur!“, campania privind cancerul are ca temă în 2020, protejarea sănătății pacienților oncologici în perioada pandemiei COVID -19.

Scopul campaniei este de Conștientizare a persoanelor cu afecțiuni oncologice în ceea ce privește riscurile acestora în cursul pandemiei COVID-19.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare a pacienților oncologici asupra:

Vulnerabilității acestora în fața infecției COVID-19

Măsurilor de prevenție în cursul pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2

Mesajele principale ale campaniei sunt:

Pacienții oncologici sunt grupuri populaționale aflate la risc în contextul pandemiei cu SARS-Cov-2.

Pacienții oncologici necesită măsuri crescute de protecție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus!

Dacă ați fost diagnosticat cu o boală oncologică, stați acasă pe cât de mult posibil. Pentru a proteja viața dvs și a celor din jur, renunțati la deplasările care nu sunt absolut necesare în perioada pandemiei cu noul coronavirus.

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

 (actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.