Ziarul electronic al arădenilor

Perdele verzi pentru reducerea poluării în municipiul Arad

Primăria a început procedurile pentru realizarea realizarea de perdele verzi, în vederea reducerea poluării cauzate în special de traficul din municipiul Arad.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria a lansat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Conform anunțului care a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectanții trebuie să caute soluții pentru realizarea de aliniamente de arbori și arbuști, înierbări, de-a lungul centurii municipiului, în zona industrială și în zonele periurbane.

Potrivit municipalității, la baza acestei investiții stau măsurătorile efectuate de specialiștii de la Mediu, care arată că din cauza traficului, dar și a condițiilor meteo, sunt înregistrate depășiri ale valorilor de poluare.

„Emisiile de gaze cu efect acidifiant au ca efect local apariția ploilor acide, care sunt astăzi un fenomen de poluare a mediului înconjurător. O altă sursă de poluare este traficul auto“, se menționează în tema de proiectare.

În anunțul de licitație se menționează că se va avea în vedere plantarea de specii care se pretează la climă și poluare, respectiv arbori de talie mare (jugastru, carpen, stejar) în zonele exterioare, care opresc vântul, zgomotul și poluarea, dar și montarea de gazon între arbuști și completarea cu gazon între arborii existenți.

Gazonul va fi de tip rulou și se va ține cont la alegerea soiului de iarbă, astfel încât să se preteze cel mai bine la zonele expuse la poluare.

Unde va fi cazul, municipalitatea va avea în vedere și montarea unor sisteme de irigat.

Valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 42.000 de lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 aprilie 2018.

Cel mai probabil, finanțarea investiției se va face din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4, Obiectivul Specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.