Ziarul electronic al arădenilor

Percheziţii la suspecţi de braconaj arheologic

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţa, 14 percheziţii domiciliare în patru judeţe, printre care și Arad, la persoane suspecte de braconaj arheologic care, în urma săpăturilor neautorizate în situri, au prelevat mai multe bunuri culturale.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, poliţiştii din judeţ, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, realizează 14 percheziţii domiciliare în judeţele Caraş-Severin, Bihor, Timiş şi Arad, la persoane bănuite de braconaj arheologic.

„În fapt, începând din 2015, bănuiţii ar fi efectuat detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană şi medieval“, transmite IPJ Caraş-Severin.

Zece persoane urmează să fie audiate la sediul IPJ Caraş-Severin.

La activităţi participă şi luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Timiş şi Arad”, mai comunică IPJ Caraş-Severin.

UPDATE

În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cu posibilă provenienţă din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoabă), peste 300 de monede antice şi medievale, mai multe arme şi statuete medievale, unelte şi statuete din perioada Neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.