Ziarul electronic al arădenilor

Percheziţii la evazionişti. Lider este un apropiat al lui Codruţ Marta

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, 36 percheziţii în judeţele Arad, Sibiu, Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Prahova şi Alba, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializată în evaziune fiscală prin comercializarea de produse petroliere.

Potrivit unor surse judiciare, lideri ai acestei grupări sunt Racz Peter Attila, un apropiat al lui Codruţ Marta, şi omul de afaceri italian Antonino Papalia.

Racz Peter Attila a fost condamnat definitiv pe 27 noiembrie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti la 7 ani închisoare într-un alt dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, însă el este dat dispărut, sustrăgându-se de la executarea pedepsei.

La rândul său, Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, cel care a condus ANAF, este dat în urmărire internaţională din anul 2012.

Conform unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2010, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat constituit din cinci cetăţeni români, un cetăţean italian şi un cetăţean austriac, grup la care au aderat sau care a fost sprijinit, după caz, şi de către alte persoane, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Mecanismul evazionist presupunea achiziţia de produse energetice, în special motorina, în regim suspensiv (de antrepozit fiscal) fără plată accizelor, de către o societate comercială autorizată să funcţioneze ca antrepozit fiscal de producţie sub pretextul utilizării acesteia la producerea unui produs petrolier inferior, denumit generic ‘combustibil pentru centrale’.

Ulterior, fie produsele petroliere astfel achiziţionate erau amestecate în cadrul antrepozitului, rezultând produsul finit denumit combustibil pentru centrale, care era vândut către societăţi controlate în mod direct de membrii grupării, astfel încât producătorul se descarcă de stocul de produse finite; fie se menţiona în evidenţele contabile realizarea unui proces fictiv de producţie, prin achiziţia fictivă de alte materii prime care intrau în compoziţia ‘combustibilului pentru centrale’ (biodiesel, distilat de vid, etc.) de la mai multe societăţi ‘fantomă’, întocmindu-se în acest sens înscrisuri (rapoarte de producţie, rapoarte de încercare, facturi fiscale, scrisori de transport – CMR) care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu aceste materii prime, obţinându-se produse petroliere inferioare slab accizate.

În ambele variante, fie că era vorba de motorină, fie de un amestec de produse petroliere care conţinea motorină, aceste produse erau livrate direct de către respectivă societate, către beneficiari, în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori societăţi comerciale cu un comportament de tip ‘fantomă’, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului.

Ulterior, motorina era distribuită către staţii de carburant, iar sumele obţinute erau transferate în conturile bancare ale societăţilor fantomă care aveau aparent rolul de furnizori iniţiali ai circuitului, de unde, în majoritatea cazurilor erau retrase în numerar sau erau transferate de membrii grupării în interesul unor alte societăţi comerciale.

Prin crearea de circuite financiare fictive, realizate prin operaţiuni multiple de vânzare/cumpărare succesivă între societăţile controlate direct sau indirect, membrii grupării s-au sustras de la plata accizelor şi TVA datorate bugetului consolidat al statului.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este în cuantum de 61.963.182 de lei.

La sediul DIICOT- Structura centrală 28 de persoane în vederea audierii.

În cadrul anchetei, procurorii au beneficiat de sprijinul inspectorilor din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cu suportul de specialitate asigurat de SRI.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.