Ziarul electronic al arădenilor

Percheziții la Arad. Au fost căutați traficanți de migranți

perchezitiiProcurori DIICOT și poliţişti de combatere a criminalităţii organizate au efectuat, miercuri, percheziții în mai multe județe din țară, printre care și Arad, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi.

Conform anchetatorilor, reţeaua infracţională ar fi traficat peste 150 de migranţi de origine arabă, pe relaţia Turcia – Bulgaria – România, apoi în ţări din spaţiul Schengen.

În cursul zilei de miercuri, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 7 percheziţii în judeţele Argeş, Constanţa, Vâlcea, Hunedoara, Arad şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea grupării infracţionale specializate în trafic de migranţi.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – aprilie, membrii grupării ar fi recrutat, găzduit şi transportat peste 150 de migranţi, de origine arabă, pe ruta Turcia – Bulgaria – România, apoi i-ar fi scos frauduloas din ţară, peste frontiera româno-bulgară, având ca destinaţie finală state din spaţiul Schengen. Liderii grupării, cetăţeni turci, organizatori ai activităţilor ilicite, ar fi acţionat pe teritoriul Turciei şi al Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi“, se precizează într-un comunicat al Poliției Române.

Conform sursei citate, conducătorii grupării s-ar fi ocupat, într-o primă fază, de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak spre Turcia, formând grupuri de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, care erau transportate ilegal în Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finlanda şi Suedia.

„O altă parte din gruparea infracţională ar fi acţionat pe teritoriul României şi ar fi avut rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în ţară, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior de a-i îmbarca în mijloacele de transport trimise de organizatorii turci ai reţelei.

Un ultim palier al grupării era reprezentat de transportatorii turci recrutaţi de coordonatorii grupării din Turcia şi Bulgaria şi trimişi pentru preluarea grupurilor de transfugi predate de membrii segmentului local al grupării şi apoi scoaterea lor frauduloasă din România.

Aceştia ar fi folosit pentru transportul migranţilor autotrenuri cu marfă folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor, actele de transport însoţitoare ale mărfii atestând date nereale“, se mai arată în comunicatul de presă.

Anchetatorii mai spun că gruparea ar fi obţinut profituri financiare substanţiale, sumele percepute pentru traficarea unui migrant fiind cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro.

Opt persoane bănuite în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală, pentru audieri şi dispunerea măsurilor leagle.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.