Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Percheziţii. Evaziune şi fraudare de fonduri europene

politiaProcurorii DNA din Timişoara au descins, marţi dimineaţă, la locuinţele unor oameni de afaceri din judeţul Arad şi la locuinţa primarului din localitatea Zăbrani, într-un dosar de evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene, cu un prejudiciu estimat la trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Arad, precum şi primarul din localitatea Zăbrani, Marian Toader, sunt suspectaţi de fraudarea unor fonduri europene şi de evaziune fiscală, la locuinţele lor fiind făcute mai multe percheziţii de către procurorii DNA.

Prejudiciul estimat în acest caz de către anchetatori este de aproximativ trei milioane de euro.

Conform surselor citate, oamenii de afaceri vizaţi au obţinut fonduri europene pentru înfiinţarea unei culturi de viţă-de-vie în judeţul Arad, aceştia intrând în parteneriat public – privat şi cu primăria din Zăbrani.

Conform proiectului european, terenul pe care trebuia plantată viţa-de-vie urma să fie mai întâi curăţat, apoi ar fi trebuit să fie plantaţi butaşii care fuseseră cumpăraţi de la un om de afaceri italian.

Oamenii de afaceri nu ar fi respectat însă aceste condiţii prevăzute în proiect şi, în plus, au implicat o firmă cu care ar fi fraudat fondurile europene.

Drept recompensă pentru această afacere, primarul din Zăbrani, Marian Toader, urma să primească 50 de hectare de teren cultivat cu viţă-de-vie, afirmă anchetatorii.

În prezent, oamenii de afaceri şi primarul din Zăbrani sunt cercetaţi de către procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional orgaizat, evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene, unrmând să fie audiaţi la sediul DNA din Timişoara.

sursa: Mediafax

UPDATE

Percheziţiile efectuate marţi de procurorii DNA în judeţul Arad se desfăşoară în legătură cu un dosar privind obţinerea ilegală de fonduri europene pentru înfiinţarea unei plantaţii viticole, prin folosirea de documente nereale, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

De subvenţiile obţinute ilegal ar fi beneficiat societatea Belle Fruct SRL, controlată de omul de afaceri Radu Viorel Popa.

Documentele care atestau lucrări şi achiziţii neefectuate în realitate au fost furnizare beneficiarului de alte societăţi comerciale, controlate direct sau indirect de reprezentanţii lui Popa.

Conform aceloraşi surse, în perioada pentru care a solicitat decontarea unor ample lucrări de reconversie viticolă, societatea Belle Fruct SRL figura cu un singur angajat.

Cu toate acestea, doar pentru campania 2010-2011, societatea ar fi beneficiat de un sprijin în valoare de aproape 685.000 de euro.

Modalitatea de fraudare a fondurilor europene ar fi fost aproape identică în campaniile 2010-2011 şi 2011-1012 din punctul de vedere al metodelor folosite. Este vorba, în principal, de întocmirea de borderouri de achiziţie nereale şi de devize pentru lucrări care nu au fost executate în condiţiile prevăzute.

În aprilie 2015, Belle Fruct SRL a intrat în insolvenţă, la solicitarea uneia dintre societăţile cu ajutorul căreia obţinuse subvenţii pentru lucrări neexecutate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.