Ziarul electronic al arădenilor

Pe autostrada A1, DN 7 și DN 69 vor fi amenajate perdele forestiere

Valoarea investiţiilor derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP), în judeţul Arad, depăşeşte 110 milioane de lei, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Ioan Deneş, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Arad.

Investiţiile sunt axate pe cele trei domenii: ape, păduri şi controlul poluării cu nutrienţi.

Potrivit ministrului, pe lista investiţiilor se află amenajarea Văii Luncşoara, amenajarea Valea Mare, la Târnova, acumularea nepermanentă la Valea Moneasa, amenajarea Valea Hălmăgel.

De asemenea, se vor împăduri 90 de hectare de teren, prin realizarea de perdele forestiere pe A1 (zona municipiului Arad şi a comunei Şagu), DN 7 (localităţile Păuliş – Pecica – Nădlac), DN 69 (de la intrarea în judeţul Arad dinspre Timişoara – Vinga – Şagu – Municipiul Arad).

Alt obiectiv investiţional se derulează în comuna Semlac, unde se va construi o platformă de depozitare a gunoiului de grajd.

În plus, Deneş a precizat că se află în proceduri de obţinere a finanţărilor două proiecte în valoare totală de aproximativ 35 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), şi care au ca scop amenajarea complexă a râului Crişul Alb şi a râului Crişul Negru, în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane.

Pe de altă parte, ministrul Apelor şi Pădurilor a făcut referire şi la pesta porcină africană, respectiv la măsurile care trebuie luate, pentru prevenirea şi eradicarea acesteia.

„Astfel, demnitarul a prezentat decizia luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cuprinsă în Hotărârea 3. În document se prezintă modul de acţiune, pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât şi pe măsurile care trebuie luate în interiorul focarelor de boală, potrivit Directivei UE 60/2002 (articolele 15 şi 16). Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de porci mistreţi (animale sănătoase) care trebuie să fie în judeţ, cât şi la cotele de intervenţie, care trebuie recoltate, conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august“, se notează într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

De altfel, ministrul Apelor şi Pădurilor a avut o întâlnire pe acest subiect cu directorul Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Tigan, şi gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.