Ziarul electronic al arădenilor

Paştile morţilor 2016: Flori, lumânări, cerşetori şi gunoaie

IMG_4463Grămezile de gunoaie și cerșetorii au fost imaginile predominante duminică, de Paștile Morților, în cimitirile din municipiul Arad, iar urmașii celor trecuți în neființă şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care este păstrată ordinea și curățenia.

Cimitirele „Eternitatea“ şi „Pomenirea“ au fost invadate, duminică, de gunoaie, dar şi de cerşetori sosiţi din mai multe localităţi arădene, dar şi din alte judeţe.

De Paștile Morților, în cele două cimitire au putut fi văzute grămezi de gunoaie pe marginea aleilor, atât pe cele centrale, cât și pe cele laterale. Multe coşuri de gunoi erau rupte, astfel că gunoaiele erau aruncate pe jos, lângă ele.

În cele două cimitire au putut fi văzute și mormane de iarbă şi coroane, aruncate la marginea aleilor, fără să fie adunate de cei care se ocupă cu curăţenia.

Cei care au fost duminică la cele două cimitire din Arad s-au plâns de faptul că printre morminte şi pe marginea aleilor erau buruieni și au cerut ajutorul ziariștilor pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la curățenia din cimitire.

Multe mormane de gunoaie au putut fi văzute şi pe aleile cimitirului „Pomenirea“, unele fiind chiar pe aleea centrală. Și în acest cimitir erau cişmele rupte sau care nu putea fi folosite.

Tradiţia spune că în această zi se dă de pomană în special săracilor, văduvelor şi orfanilor, căci ei se află în suferinţă.

Numai că, primii care au „invadat” cele două cimitire au fost cerşetorii, în general de etnie romă. În număr mare, aceştia s-au ţinut după urmaşii celor decedaţi până la morminte şi după ce au primit de pomană cozonac, ouă roşii, sucuri au cerut şi diverse sume de bani.

Chiar dacă au primit ouă roşii, cozonaci, suc, cafea, ciocolată şi fructe, cerşetorii nu s-au mulţumit şi le-au cerut urmaşilor celor decedaţi şi bani.

Cei care şi-au comemorat, duminică, morţii au adus la cimitire coşuri cu produse diverse din care nu au lipsit ouăle roşii, cozonacii, ţuica şi vinul.

Însă, unii dintre aparţinători au pus în coşuri produsele preferate ale decedaţilor în timpul vieţii, cum ar fi cornuri cu ciocolată, prăjituri diverse, fructe, cafea.

Credincioşii au prăznuit, duminică, Paştile Morţilor, sau Duminica Tomii, prima de după Înviere, care încheie Săptămâna Luminată şi este dedicată Apostolului Toma şi sufletului celor răposaţi.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.