Ziarul electronic al arădenilor

Pasarela pietonală peste Mureș, gata peste două luni

1Lucrările la pasarela pietonală peste râul Mureș vor fi finalizate peste două luni, dar primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că aceasta ar putea fi deschisă circulației la debutul în noul sezon estival, „în condiţii de maximă siguranţă“.

Falcă a făcut, joi, o vizită la pasarela care se construiește peste râul Mureș, în zona Ștrandului Neptun.

„Suntem în faza finală de realizare a pasarelei. În acest moment se face racordul cu faleza, care va fi ridicată cu jumătate de metro, în partea dinspre oraş. Sperăm ca la deschiderea ştrandului să putem avea acces pe această pasarelă. Ea va fi finalizată peste două luni, când vor fi gata toate lucrările, inclusiv liftul de coborâre pentru persoanele cu handicap, la intrarea în ştrand, cât şi iluminatul architectural”, a afirmat Gheorghe Falcă.

De asemenea, primarul a declarat că, „dacă se va circula de 1 Mai pe pasarelă, se va circula doar în condiţii de maximă siguranţă”.

„Lucrările care mai trebuie realizate sunt la baza pasarelei. Mai e de lucru la legătura cu coborârea mijloacelor de transport, care nu vor afecta trecerea pietonilor pe pasarelă”, a mai spus Falcă.

Primarul a mai spus că, în conformitate cu prevederile contractului, constructorul va fi penalizat pentru întârzieri la finalizarea lucrărilor.

Pasarela pietonală peste râul Mureş va lega oraşul de Ștrandul Neptun şi va avea deschidere spre Podul Decebal şi spre bazinele cu apă termală.

Conform proiectului, pasarela va avea patru direcții de acces spre ștrand, un lift pentru persoanele cu handicap, şi va fi destinată exlusiv pentru pietoni și bicicliști, dar există și posibilitatea accesului auto, însă doar pentru vehiculele serviciilor de urgență, ale jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor.

La finalizare, pasarela peste râul Mureş va avea o lungime de 231 metri (cu rampă de racordare la ştrand), cinci deschideri, o lăţime de 4,84 metri. Zona pentru pietoni va avea 2,20 metri.

Structura podului urmează să fie susţinută deasupra albiei de câte două cabluri, iar pasarela va fi iluminată prin intermediul unor stâlpi ornamentali dotaţi cu surse de iluminat tip economic şi va fi protejată împotriva trăznetului printr-o instalaţie specifică.

Lucrările de construcţie ale pasarelei peste Mureş, în valoare de 12,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro), au început în luna iunie 2013.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.