Ziarul electronic al arădenilor

Partidele au angajat cheltuieli de 50,08% din subvenţii, în primul semestru

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, urmare a monitorizării informaţiilor referitoare la cheltuielile angajate de formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, precum şi a informaţiilor transmise de partidele politice, s-a constatat că în semestrul I al anului 2021 au fost angajate cheltuieli în procent de 50,08% din totalul sumelor încasate.

Monitorizarea a fost realizată de Serviciul de urmărire a respectării destinaţiei subvenţiilor din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.

AEP precizează că în primul semestru al anului 2021 au fost virate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 91.069.012,34 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.

Potrivit AEP, în structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă, după cum urmează: PSD – 66,95%; PNL – 66,83%.

La partidul Pro România, cheltuielile cu chiriile şi utilităţile au reprezentat 37,22%, iar la Uniunea Salvaţi România şi Partidul Mişcarea Populară, cheltuielile cu personalul au reprezentat 51,31%, respectiv 45,46% din totalul cheltuielilor angajate.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, reafirmă angajamentul asumat în anul 2019 de către AEP privind transparenţa şi integritatea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit AEP, începând cu anul 2022, transparenţa va fi extinsă asupra întregului proces de finanţare a formaţiunilor politice, inclusiv în ceea ce priveşte sumele primite din surse de finanţare private.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.