Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare împlineşte, joi, 20 de ani de la inaugurarea parţială, la 25 aprilie 2004 având loc dezvelirea Statuii Libertăţii reamplasată în oraş, precum şi dezvelirea machetei Arcului de Triumf, care a fost finalizat abia un an mai târziu.
Comunitatea maghiară din Arad va marca, sâmbătă, împlinirea a 20 de ani de la reamplasarea Statuii Libertăţii, monument care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari ucişi în oraş în urma revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul, înalt de 12 metri, a fost demontat în 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului până la reinstalare.
Preşedintele UDMR Arad, deputatul Petru Farago, a declarant că prin reamplasarea Statuii Libertăţii şi înfiinţarea Parcului Reconcilierii a avut de câştigat, în primul rând, oraşul Arad.
„Oraşul şi-a recâştigat probabil cea mai frumoasă statuie, comunitatea maghiară şi-a recâştigat unul din simbolurile sale cele mai importante, iar toţi locuitorii municipiului au câştigat un parc public unde se pot întâlni, unde se desfăşoară foarte multe evenimente culturale importante din Arad”, a spus liderul judeţean al UDMR.
Petru Farago a adăugat că, sâmbătă, va fi marcată împlinirea celor 20 de ani prin evenimente organizate în Parcul Reconcilierii, la care până acum şi-au anunţat prezenţa ministrul Dezvoltării Regionale din Ungaria, Navracsics Tibor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, dar şi alţi politicieni sau reprezentanţi ai autorităţilor din Arad.
Prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, a declarat, joi, că „Parcul Reconcilierii reprezintă un simbol al bunelor relaţii existente între comunităţile română şi maghiară, la Arad, de-a lungul timpului”.
„Dincolo de a fi un simbol, este rezultatul unei acţiuni concrete a cetăţenilor oraşului Arad, menită să promoveze acest spirit de bună convieţuire într-un spaţiu multicultural. Prezenţa ambelor monumente (Statuia Libertăţii şi Arcul de Triumf – n.r.) în Parcul Reconcilierii este, de asemenea, un simbol al respectului pe care comunitatea arădeană, ca întreg, îl cultivă faţă de eroii celor două naţiuni şi faţă de dezideratul comun al libertăţii, care a reprezentat idealul revoluţiilor din anii 1848-1849”, a declarat prefectul.
Parcului Reconcilierii a fost inaugurat parţial în 25 aprilie 2004, odată cu reamplasarea în oraş a Statuii Libertăţii. Atunci, la Arad au fost prezenţi mai mulţi oficiali ai guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta, dar şi sute de cetăţeni din Ungaria, veniţi cu autocare. Autorităţile încercaseră să inaugureze complet parcul în 2004, însă Arcul de Triumf, monumentul românesc care se oglindeşte alături de cel maghiar într-un luciu de apă ce se află în mijlocul parcului, nu era finalizat. Astfel, inaugurarea întregului parc a avut loc abia în august 2005, când era finalizat şi monumentul românesc.
Costurile de realizare a Parcului Reconcilierii s-au ridicat la aproximativ 13 milioane de lei, la vremea respectivă, cea mai mare parte a sumei, respectiv 10 milioane de lei, provenind de la Guvernul României şi fiind alocată pentru realizarea Arcului de Triumf, care simbolizează revoluţia transilvănenilor de la 1848-1849.
De 20 de ani, Parcul Reconcilierii este locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile ori îşi comemorează eroii. Locul este şi o atracţie turistică a oraşului. Aici vin în special turişti din Ungaria, pentru care se organizează excursii cu autocarele.
sursa: Agerpres