Ziarul electronic al arădenilor

Parcul de Sculptură de la Căsoaia, în circuitul turistic

Complexul statuar în aer liber de la Căsoaia, care cuprinde 70 de sculpturi, va fi introdus în circuitul turistic, după ce a fost preluat de Consiliul Județean Arad.

Consilierii județeni au aprobat, joi, trecerea din patrimoniul public al comunei Târnova, în patrimoniul public al județului Arad, a Complexului statuar în aer liber – Platou Căsoaia, precum și a terenului aferent.

Conform conducerii Consiliului Județean Arad, se intenționează punerea în valoare a  parcului de sculptură în care se află amplasate un număr de 70 de lucrări de artă monumentală şi care constituie un punct de reper pentru cultura județului Arad. „Ne propunem includerea acestui complex în circuitul turistic al județului Arad”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean şi Primăria Târnova, de care aparţine satul de vacanţă Căsoaia, au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a unui parc de sculpturi abandonat în ultimii 25 de ani.

Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia se află în vecinătatea unei tabere de copii şi a unui sat de vacanţă, pe un deal împădurit. Aici există 70 de sculpturi, dintre care doar 40 sunt inventariate de autorităţi, acestea din urmă fiind considerate lucrări de artă monumentală.

Complexul statuar se află pe terenul comunei Târnova şi are o suprafaţă de 43.300 de metri pătraţi, însă abia acum, după mai mulţi ani de discuţii, Consiliul Judeţean a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a prelua terenul. În acest sens, consilierii judeţeni arădeni au adoptat, joi, un proiect de hotorâre, urmând ca şi Consiliul Local Târnova să facă acelaşi lucru înainte de semnarea protocolului de predare-preluare a parcului.

„În prezent, complexul statuar e invadat de vegetaţie, făcând imposibilă vizionarea statuilor. Consiliul Judeţean Arad intenţionează punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală, care constituie un punct de reper pentru cultura judeţului Arad şi care ulterior poate fi introdus în circuitul turistic al judeţului sau poate constitui un loc de manifestări şi acţiuni culturale organizate”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul adoptat.

Sculpturile de la Căsoaia nu sunt conservate sau puse în valoare din cauză că autorităţile din Târnova nu au avut fonduri să întreţină parcul. În următoarea perioadă, Consiliul Judeţean va finanţa amenajarea zonei pentru a exista acces la lucrările de artă.

Printre sculpturile de mari dimensiuni existente la Căsoaia, unele au fost realizate de cunoscutul artist român George Apostu, astfel că acest parc este considerat al doilea ca importanţă din ţară după cel de la Târgu-Jiu, unde se află lucrări ale lui Constantin Brâncuşi.

Parcul de la Căsoaia a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, iar de-a lungul anilor s-au adunat 70 de lucrări executate de 51 de artişti români şi străini.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.