Ziarul electronic al arădenilor

Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009

Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.

„În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, a anunţat Ministerul Public.

Procurorii fac cercetări in rem pentru săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Anunţul vine după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, referitor la afirmaţiile lui Dan Andronic privind alegerile din 2009, că Ministerul Public a analizat cu atenţie discuţiile din spaţiul public şi va da un punct de vedere în cazul acestora.

Întrebat cum ar vedea prezenţa procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, la audieri în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Augustin Lazăr a spus că el a dat deja o declaraţie şi că nu mai are ce comenta pe marginea acestui subiect.

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

Dan Andronic a scris recent că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă va fi discutată, marţi, în comisiile juridice reunite, care vor trebui să avizeze propunerea, a anunţat preşedintele comisiei din Senat, Şerban Nicolae.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.