Ziarul electronic al arădenilor

Parcarea subterană din Piața „Avram Iancu“, realizată cu bani din bugetul local

Parcarea subterană din Piața „Avram Iancu“ va fi realizată cu bani din bugetul local, au anunțat, vineri, reprezentanții adminstrației locale arădene.

În ședința Consiliului Local Municipal organizată vineri a fost supus spre aprobare proiectul de hotărâre privind actualizarea studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană Piața «Avram Iancu» din Municipiul Arad“.

„Având în vedere faptul că acest proiect nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi realizat prin concesiune, această investiție se va realiza din bugetul local al municipiului Arad“, se arată într-o informare a Primăriei Arad.

„Amintesc faptul că toți consilierii au votat concursul de idei, planul urbanistic și studiul de fezabilitate, respectiv prima concesiune. S-a realizat licitația pentru concesiune și ne aflăm astăzi în această situație deoarece s-a schimbat legea concesiunii. Ne place să vedem în alte orașe piețe publice modernizate și parcări în zonele centrale. Cu banii respectiv din bugetul local am putea face altceva pentru acest oraș”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la încheierea dezbaterii despre acest subiect.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul vizează realizarea în Piața „Avram Iancu“ a unei parcări subterane cu o capacitate de 588 locuri de parcare, iar la nivelul 0 al pieţei s-a studiat realizarea unei suprafeţe pietonale, fără intersecţii, cu circulaţia carosabilă pe întreaga suprafaţă a Pieţei „Avram Iancu“.

Parcarea va avea patru accese, circulaţia carosabilă va fi deviată în zona vestică a pieţei cu traversarea ei prin subteran. Toată suprafaţa pieţei inclusiv zona de circulaţie a tramvaielor urmează să fie finisată cu dalaj decorativ.

De asemenea, în ședința de vineri a CLM Arad a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie: „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad“.

Amenajarea, punerea în valoare a Pieţei Catedralei și construirea unei parcări subterane cu 200 de locuri presupune o investiţie a municipalităţii în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

Intervenţia propusă se bazează pe un concept de regenerare a zonelor existente, propunând un ansamblu de amenajări urbanistice care să atragă şi să susţină o dezvoltare durabilă a zonei.

Municipalitatea are în vedere amenajarea peisagistică a zonei, viitoarea piață pietonală va fi prevăzută cu un canal de apă, care imită cursul râului Mureş prin municipiu şi a unei fântâni arteziene în centrul acesteia care are forma şi reprezentarea Cetăţii Aradului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.