Ziarul electronic al arădenilor

Parastas pentru Elena Ghiba Birta, la cimitirul Eternitatea

Luni, 20 mai 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit Slujba Parastasului la mormântul Elenei Ghiba Birta (1801-1864), marea patroană a învăţământului arădean, în Cimitirul Eternitatea din Arad.

Din sobor au făcut parte Părintele Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului şi Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, răspunsurile liturgice fiind oferite de un grup de elevi seminarişti.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de comemorare în care a evocat rolul deosebit pe care l-a avut Elena Ghiba Birta în viaţa tinerilor studioşi, fiind supranumită protectoare de seamă a învăţământului românesc din zona de vest a ţării.

La slujba de pomenire au luat parte senatorul Mihai Fifor, Anca Stoenescu, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Arad, prof. Eugenia Groşan, directorul Colegiului Naţional ,,Elena Ghiba Birta” din Arad, cadrele didactice, absolvenţi şi elevi ai colegiului ce-i poartă numele celei pomenite.

Evenimentul se încadrează în programul organizat de Colegiul Naţional ,,Elena Ghiba Birta” cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare.

Elian Bodonea, elev seminarist

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.