Ziarul electronic al arădenilor

Paradă și spectacol la Festivalul Minorităților 2015

fest minoritati aradCea de-a X-a ediție a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad a cuprins, anul acesta, un simpozion, o paradă a portului popular, un spectacol, dar şi o expoziţie de obiecte şi produse tradiţionale.

Festivalul, care s-a desfășurat sâmbătă, a debutat cu un simpozion care a avut tema „Personalităţi ale minorităţilor care au contribuit la dezvoltarea patrimoniului cultural al Aradului”.

În cadrul acestui simpozion au fost evidențiate mai multe personalități locale, printre care rabinul Aaron Chorin, care a înfiinţat Sinagoga Neologă din Arad, Csiki Gergely, dramaturg maghiar, şi Otto Greffner, organizator al învăţământului german în judeţ şi autor al primelor monografii despre cetăţile medievale din zona Aradului.

Programul festivalului a continuat cu o paradă a portului popular, care s-a desfăşurat în centrul Aradului, pe traseul cuprins între Palatul Administrativ și Teatrul Clasic „Ioan Slavici“.

Fiecare minoritate a fost reprezentată de câte un grup sau ansamblu folcloric, iar pe traseu, participanţii au fost aplaudați, filmaţi și fotografiați de trecători.

La paradă a participat Fanfara minerilor din oraşul Pecs (Ungaria), dar şi ansamblul Gik Banat Pionir din Zrenjanin (Serbia).

Minoritățile participante la Festival au urcat apoi pe scena amplasată în Parcul „Mihai Eminescu“, în cadrul unui spectacol folcloric.

Ansamblul Gik Banat Pionir din Zrenjanin a prezentat un program de cântece şi dansuri tradiţionale din Serbia, aceştia schimbând trei costume populare.

Minorităţile au fost reprezentate la Festival de ansambluri proprii. Astfel, din partea comunităţii sârbe a fost prezent ansamblul „Kolo“.

Ansamblul Sálašan din Nădlac s-a prezentat la Festivalul Minorităților cu dansuri populare slovăceşti, iar ansamblul Asociaţiei Bălgărce din Vinga, reprezentând comunitatea bulgarilor, a prezentat dansuri populare tradiționale din zona Banatului.

Cercul Cultural Banat-Ja a participat la Festivalul Minorităților Naționale cu două grupe de dansatori, care au prezentat mai multe suite de dansuri populare tradiţionale germane.

Ansamblul de dansuri populare maghiare al Colegiului Național „Csiki Gergely” a prezentat dansuri tradiționale.

Totodată, formaţia de dansuri trandiţionale ţigăneşti a Centrului „Curcubeul” a prezentat spectatorilor mai multe dansuri specifice acestei etnii.

Pe scenă au urcat şi dansatorii ansamblului „Zestrea” din Şagu, precum şi componenţii grupului „Sânzâienele” al Şcolii Populare de Arte.

Grupul vocal ,,Speranţa” al Şcolii Gimnaziale din Târnova a interpretat cântece tradiţionale din Ucraina.

Spectacolul s-a încheiat cu un recital al Fanfarei minerilor din oraşul Pecs, care a prezentat spectatorilor mai multe piese din repertoriul lor.

Pe durata desfășurării Festivalului Minorităților, în Parcul „Eminescu“ au fost standuri de prezentare a minorităţilor, cu obiecte şi produse tradiţionale, dar și ateliere de creaţie (pictură, artizanat).

Astfel, au fost expuse costume populare, broderii, ştergare confecţionate manual, dar şi găluşte slovăceşti, pită de Pecica, dulciuri de casă de la Lipova, turtă dulce de la Zerind, pălincă.

De asemenea, Centrul de Transfuzii Sanguine Arad a promovat, în cadrul expoziţiei, donarea de celule stem hematopoietice.

Festivalul Minorirăților Naționale a fost organizat de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură și Asociația Qult-Ar.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.