Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Pagube provocate de furtună la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor, aflată la marginea municipiului Arad, a fost afectată, vineri, de o furtună puternică.

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, Gheorghe Săplăcan, a declarat, vineri seara, că a sunat la toţi cei care ar putea interveni după ce vijelia a făcut „prăpăd”, însă deocamdată nu are niciun răspuns.

„Timp de 10 minute a fost ca o tornadă, care ne-a făcut prăpăd la staţiune. Acoperişurile, culturile, sediile, moara, absolut totul este praf, descoperit. Încercăm să dregem cumva. Avem 750 de bovine care trebuie încă mulse, dar la ora asta nu avem curent. Am sunat la 112, la Prefectură, îmi spune că dacă nu am morţi nu sunt urgenţa întâia. Am sunat preşedintele Academiei, pe domnul ministrul Tabără, să-l sune pe domnul ministru Daea, să informeze toate forurile. Am sunat pe domnul deputat Căprar, pe domnul deputat Todor (…) ca să pot informa ce s-a întâmplat şi ce a fost aici”, a declarat Săplăcan, citat de Mediafax.

Acesta spune că nu poate estima pagubele în acest moment, „dar sunt de ordinul miliardelor”.

Potrivit lui Săplăcan, au fost afectate şi clădirile care găzduiesc laboratoarele de genetică moleculară, culturile agricole de pe 405 hectare au fost puse la pământ, iar clădirile au fost avariate.

„305 hectare de grâu la pământ, 100 de hectare de rapiţă, la pământ, acoperişurile de la zece hale sunt distruse. În hale am 750 de bovine. Prima grijă acum este să mulgem vacile, dar nu am curent electric, am sunat la uzina electrică, nu răspunde nimeni. (…) Nu se poate să nu mulgem vacile în seara asta, de aia fac eforturi. Nu am victime omeneşti, ceea ce e foarte bine, decât pagube materiale foarte mari. Staţiunea este domeniul public al statului, nu este privat, este domeniul public al statului”, a mai spus directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă vacile nu sunt mulse în cursul serii de vineri, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, a declarat că „dacă nu mulg vacile în seara asta, vă daţi seama că mâine (sâmbătă – n.r.) trebuie să le tai”, referindu-se la 100 din cele 750, restul fiind animale de prăsilă.

Pagube din cauza vijeliei de vineri au mai fost semnalate şi în alte părţi ale judeţului Arad, fiind case cu acoperişurile avariate, maşini răsturnate de vânt pe şosele şi pe autostrada Arad-Timişoara, stâlpi de curent rupţi, dar şi zone în care mai multe gospodării au rămas fără curent electric.

UPDATE

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, Gheorghe Săplăcan, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că instituţia de stat a suferit pagube ”de cel puţin şase milioane de lei, la o primă vedere, dar ar putea ajunge chiar la zece milioane de lei”, în urma furtunii care a afectat o parte din judeţul Arad.

„Am fost în mijlocul unei tornade, care a smuls efectiv acoperişurile unor grajduri şi le-a aruncat la o distanţă de 500 de metri în câmp. Pagubele sunt foarte mari, avem multe clădiri afectate grav, utilaje agricole avariate, stocuri de cereale compromise din cauză că depozitul a rămas fără acoperiş, iar ploaia l-a inundat. Este o situaţia nemaîntâlnită în această zonă”, a spus Săplăcan.

Conform sursei citate, vijelia a distrus acoperişurile a nouă grajduri, a distrus parţial moara de cereale, un depozit în care se află 300 de tone de cereale, dar şi alte clădiri în care se află laboratoarele de cercetare moleculară.

Totodată, Săplăcan susţine că au fost compromise culturile de grâu de pe 305 hectare şi cele de rapiţă de pe 100 de hectare de teren.

Alimentarea cu energie electrică a staţiunii a fost reluată în jurul orei 01,00, când a fost posibilă mulgerea vacilor, sistemul fiind unul automatizat.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad asigură fondul genetic al bovinelor pentru România şi gestionează în total aproape 1.200 de hectare de terenuri agricole.

CITITI SI: O furtună a provocat pagube în municipiul și județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.