Ziarul electronic al arădenilor

În județul Suceava se află o piațetă și două statui dedicate Papei Ioan Paul al II-lea.

Stiati ca
Piațeta a fost amenajată în fața Bisericii romano-catolice Sfântul Ioan Nepomuk din Parcul Profesor Ioan Nemeș, în centrul orașului Suceava. În piațetă se află o statuie a papei Ioan Paul al II-lea, care a fost dezvelită și sfințită, la 17 mai 2009. Un an mai târziu, o statuie a papei Ioan Paul al II-lea a fost dezvelită pe 15 august în piața care-i poartă numele din satul Cacica, județul Suceava. sursa: wikipedia.org

Budincă cu cașcaval

Reteta zilei
Ingrediente: 100 g cașcaval, 100 g telemea de vacă, 200 g smântână 12% grăsime, 300 g paste, două ouă Mod de preparare: Se fierb pastele conform indicațiilor de pe ambalaj. Se bat ouăle, se adaugă smântâna și telemeaua de vacă și se combină cu pastele. Se rade cașcavalul și se dă la cuptor pentru 30 minute la foc mediu. sursa: bucataras.ro  

Cea mai veche gumă de mestecat datează din epoca Neolitică.

Stiati ca
Veche de 5.000 de ani, guma de mestecat din coajă de mesteacăn a fost găsit la Kierikki, Yli-Ii, Finlanda. Substanța avea proprietăți antiseptice. Aztecii foloseau o substanță pe bază de cauciuc natural pentru a-și împrospăta respirația. De asemenea, vechii greci foloseau guma de mastica, obținută din rășina arborelui de mastica, originar din insula greceasca Chios. Guma de mestecat modernă a apărut în 1860 când a fost adus cauciucul natural din Mexic pentru a fi folosit ca un un substitut pentru cauciucul sintetic. Nu a putut fi folosit astfel, dar o dată introdus în industria gumei de mestecat a dominat piața. sursa: wikipedia.org

Cartofi gratinați

Reteta zilei
Ingrediente: 1.500 g cartofi două cepe 30 ml ulei sare, piper, cimbru, boia dulce de ardei (după gust) cașcaval afumat - o felie bună 3 linguri parmezan pătrunjel tocat Mod de preparare: Cartofii se curăță, se spală, se porționează și se pun la fiert în apă cu sare. Până fierb cartofii, într-o tigaie punem în 30 ml ulei (lăsat la încins) ceapa tăiată mai mare la călit cu condimentele. După ce  cartofii s-au fiert, se scurg și se pun într-un vas de yena. Peste aceștia se pune ceapa călită cu condimente și ulei și se mestecă ușor fără a zdrobi cartofii. Cașcavalul afumat rupt bucățele, parmezanul și semințele de in se pun și ele de-asupra. Se pune verdeața. Se dă tava la cuptor până se rumenesc cartofii. sursa: bucataras.ro

Alaska este unul dintre cele două state ale SUA care nu se învecinează cu vreun alt stat, Hawaii fiind cel de-al doilea.

Stiati ca
Este singurul stat al SUA, care deși situat în America de Nord, nu este parte a celor 48 de state continentale, aproximativ 800 de km de teritoriu canadian separă statele Alaska și Washington. Din acest punct de vedere, doar Alaska, dar nu și Hawaii, este o exclavă ale Statelor Unite. Este, de asemenea, singurul din statele continentale ale Uniunii a cărui capitală nu poate fi accesibilă pe uscat, fiind accesibilă doar pe apă și aer. Nu există nici un fel de drumuri ce conectează capitala Alaskăi, Juneau, cu restul statului. sursa: wikipedia.org

Ruladă împletită cu mere

Reteta zilei
Ingrediente: 275 g foietaj, formă dreptunghiulară 3 mere 3 linguri rase de zahăr scorţişoară o linguriţă ulei 3 picături de esenţă de rom Mod de preparare: Dăm merele prin răzătoarea mare punem zahărul şi linguriţa de ulei şi călim pe foc până scade sucul. Înainte să închidem aragazul punem un praf de scorţişoară şi picăturile de rom, amestecăm puţin şi lăsăm compoziţia la răcit. Dacă aveţi mere mai acrişoare mai puneţi 1-2 linguri de zahăr. Scoatem foietajul din frigider şi îl desfacem pe hârtia de copt. Îl împărţim imaginar în 3 părţi egale. Îl pliem puţin să facă o dungă. Tăiem părţile exterioare în fâşii de un cm., oblice. Pe partea din mijloc punem stratul de mere. Începem să împletim aluatul. Pentru a fi siguri că nu se desface, puteţi uda la început foa

Muzee şi locuri mai speciale din Viena (II)

Din Austria
Cimitirul St. Marx din Viena (St. Marxer Friedhof) se numără printre cele mai renumite cimitire din lume. Sute de personalități, artiști, cercetători, politicieni și alte persoane celebre și-au găsit aici, între anii 1784 și 1878, locul de veci. Renumele cimitirului vine însă de la legenda țesută în jurul mormântului lui Mozart, mormânt care este vizitat anual de mii de turiști și admiratori. Mozart, care a murit în 1791, a fost înmormântat într-o groapă a săracilor și mulţi ani mormântul său a fost necunoscut, pentru ca abia în 1855 să fie localizat. În anul 1859, sculptorul austriac Hanns Gasser i-a construit un monument, care însă a fost mutat mai târziu la cimitirul central (Zentralfriedhof) în grupa muzicienilor de onoare. Pe locul rămas gol a fost așezată o placă de piatră cu n

Supă cremă de legume cu pui

Reteta zilei
Ingrediente: 4-5 oase și piele de la dezosatul piepților de pui două cepe un morcov o țelină mică 3 căței de usturoi 2 cm.de rădăcină de ghimbir 200 ml smântână lichidă un cartof sare, boabe de piper Mod de preparare: Punem la fiert oasele, pielea, și toate legumele curățate, spălate, tăiate, cu o lingură de sare și câteva boabe de piper. După ce am luat spuma regulat și totul este fiert bine, strecurăm legumele le punem într-un bol și alegem toată carnea care a rămas pe oase. Pasăm legumele împreună cu carnea cu blenderul vertical până rezultă o pastă, amestecăm pasta smântâna, mai subțiem cu supa de la fiert atât cât dorește fiecare, punem pe foc să mai dea câteva clocote, condimentăm după gust apoi servim cu pătrunjel verde sau crutoane. sursa: bucata

Aproape 94% din apa de pe glob este sărată.

Stiati ca
Cu toate acestea oamenii au inventat staţii speciale de desalinizare a apei. Un sfert din aceste staţii se găsesc în Arabia Saudită. 70% din apa consumată de ei provine de la astfel de staţii. Cea mai puternică uzină de desalinizare din Arabia Saudită are o capacitate de până la 150 de milioane de metri cubi pe an.

Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni.

Stiati ca
Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților Anzi. În perioada precolumbiană, în zonele aflate azi în Chile, Peru, Ecuador și Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară. sursa: wikipedia.org