Ziarul electronic al arădenilor

Orașe bune pentru afaceri în 2018: Aradul, locul 5

Aradul se clasează pe locul 5 în Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România în 2018, în urcare cu două locuri față de 2016, primul loc fiind ocupat București, care este urmat de Timișoara și Cluj Napoca.

Metodologia prin care au fost departajate orașele este bazată pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ.

„Toți acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații în condițiile în care anumite orașe și județe aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere“, precizează Forbes România.

Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro.

„Dincolo de evoluțiile mai mult sau mai puțin spectaculoase de la un an la altul, scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor pe care le oferă acestea pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, pentru atingerea potențialului pe care fiecare dintre orașe și comunități îl are din perspectiva nivelului de trai“, mai precizează cei de la Forbes.

Pe primul loc în Forbes Best Cities 2018 se află București, urmat de Timișoara și Cluj Napoca.

Pe locul 4 în topul întocmit de Forbes se află Brașov, care este urmat de Arad.

„Nu mai puțin de 11 proiecte au plasat Aradul pe locul șapte în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru un «oraș intelligent» (smart city) în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului «Radiografia Smart City România», realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. Cel mai avansat sistem public de iluminare cu LED din România este amplasat la Arad.

Acesta cuprinde 15.158 de puncte luminoase, dintre care aproximativ două treimi au fost înlocuite cu aparate de iluminat cu leduri, integrarea tuturor fiind programată până în 2020. Întregul sistem de iluminat public este programat să devină inteligent, putând fi controlat de la distanță, prin sisteme digitale, programul de funcționare și intensitatea luminii“, scriu cei de la Forbes.

Conform sursei citate, „amplasarea a atras și investitorii în spații de retail, Aradul dispunând de o suprafață modernă de retail de 90.100 de metri pătrați închiriabili, reprezentând o densitate medie de 566 de metri pătrați la 1.000 de locuitori, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox. O mare parte din aceasta, 30.000 de metri pătrați închiriabili, se află în mall-ul Atrium Mall, având retaileri precum Carrefour, H&M, Deichmann și C&A“.

În topul Forbes Best Cities 2018, locul 6 este ocupat de Constanța, iar pe 7 este Alba Iulia. Pe locul 8 se află Oradea, iar pe 9 este Sibiu, în timp ce pe 10 se află Iași.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.