Ziarul electronic al arădenilor

Ora exactă se dă la Nădlac cu goarna

Anunţarea orei exacte se face în oraşul arădean Nădlac într-un mod unic în ţară, cu ajutorul gorniştilor, după un obicei care datează din anul 1822.

Gorniştii se folosesc de două goarne, una cu timbru mai subţire, care anunţă ora din 15 în 15 minute, iar alta cu un timbru mai grav care anunţă ora exactă la fiecare 60 de minute. Pentru a se face auziţi în tot oraşul, cei patru gornişti se urcă în turnul Bisericii evanghelice de confesiune augustina, aflat la o înălţime de 54 de metri.

Potrivit celor spuse de primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, anunţarea orei cu ajutorul goarnei a fost înterupt în perioada comunismului, dar a fost reluat în urmă cu câţiva ani. „În anul 1822, a fost finalizată construcţia turnului bisericii. De atunci, comunitatea slovacă, împreună cu parohia evanghelică, a hotărât să se anunţe ora exactă cu o goarnă. Decizia anunţării orei cu goarna s-a luat pentru că ceasul era considerat un obiect de lux şi foarte puţini oameni îşi permiteau să-şi achiziţioneze un orologiu. Câţiva ani mai târziu, anunţarea orei exacte din turnul bisericii a fost o adevărată binecuvântare pentru navetişti care ştiau când să se ducă la gară sau la staţia de autobuz“, a spus Vasile Ciceac.

În anul 1970, persoana care anunţa ora exactă din turnul bisericii a fost concediată, iar după Revoluţie nu a mai fost angajat nimeni pe acest post din lipsă de bani. Din anul 2004 însă, nădlăcanii aud, din nou, zi de zi, de la ora 6.00 dimineaţa până la ora 22.00 seara, goarnele care anunţă ora exactă. Turnul bisericii în care cei care anunţă ora exactă este dotat cu televizor, un aparat de radio şi mijloace de semnalizare acustică şi luminoasă.

Obiceiul este unic în ţară, iar pe vremuri cei din turn aveau ca sarcină, pe lângă anunţarea orei exacte, să observe şi să anunţe şi izbucnirea incendiilor dar şi să supravegehze fâşia care desparte teritoriul României de cel al Ungariei. În trecut, gorniştii erau dotaţi şi cu un steag negru cu care semnalizau prezenţa focului, îndreptându-l spre locul în care ardea. Acum ei se folosesc de semnalele acustice şi luminoase în funcţie de cele cinci sectoare în câte a fost împărţit oraşul, ca şi strategie de intervenţie la incendii.

Pentru a fi angajaţi, gornaşii de la Nădlac au fost nevoiţi să treacă prin examene severe, iar concurenţa a fost mare, înregistrându-se doi candidaţi pe un loc. „În primul rând, candidaţii au fost testaţi din punct de vedere psihic şi fizic. Proba de suflat în goarnă au dat-o după ce au urcat şi coborât cele 150 de trepte care duc în turnul bisericii. O altă probă a fost observarea unui cauciuc aprins şi postat în diferite locuri din Nădlac. Cei care au dovedit capacităţi fizice şi spirit de observaţie au fost angajaţi“, a precizat Ciceac. Unul dintre gornaşii de la Nădlac a spus că munca pe care o face nu e deloc uşoară, însă, cu timpul, s-a obişnuit. Mihai Lavrinecz a afirmat că sunt zile în care urcă cele 150 de trepte şi de câte 5 ori. „Eu am făcut judo în tinereţe deci sunt obişnuit cu sportul. Lucrăm în schimburi. Trebuie să mai coborâm căci mai apar unele treburi. Dar, m-am obişuit cu urcatul treptelor“, a declarat Mihai Lavrinecz.

Gornaşul a mai menţionat că, în permanenţă, ascultă la radio şi urmăreşte la televizor ora exactă, astfel încât anuţurile orei să fie făcute cu precizie.

Cele două goarne cu care se anunţă acum ora exactă la Nădlac au fost fabricate, la comanda specială a Primăriei, într-un atelier din Timişoara. Goarnele vechi, pe care slovacii le numesc trube, sunt păstrate, la loc de cinste, într-una dintre vitrinele bisericii. Gornaşii din Nădlac sunt reprezentanţi şi pe stema oraşului, fiind consideraţi un reper important atât în trecutul cât şi în prezentul localităţii.

Turiştii care tranzitează Nădlacul nu ezită să fotografieze gornaşii, iar cei mai curajoşi urcă în turn pentru a admira panorama.

Goarnele vechi, pe care slovacii le numeau trube, sunt păstrate la loc de cinste, într-una dintre vitrinele bisericii. Gornaşii din Nădlac sunt reprezentanţi şi pe stema oraşului, fiind consideraţi un reper important atât în trecutul cât şi în prezentul localităţii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.