Ziarul electronic al arădenilor

O societate guşată

Societatea românească este una dintre cele mai bolnave. O spun statisticile, o spun analiştii, o spune însăşi croiala publicitară a televiziunilor. Dacă dăm pe “mute” la calupul publicitar aflăm cu surprindere că pe lângă telefonie mobilă şi credite/asigurări bancare, o parte importantă a calupului publicitar o reprezintă oferta de medicamente.

Teofil Grădinaru

Ce înseamnă asta? Suntem, într-adevăr o societate bolnavă? Sau, vorba maestrului Medeleanu, o societate guşată, aidoma unei comune cărăşene, unde fiecare al doilea om avea Basedow, dar anormalii nu erau ei, ci cei din satul vecin…

Deci, suntem o societate guşată? Înclin să cred că nu. Suntem doar o societate care poate produce profit. Iar industria farmaceutică produce profit în toată lumea. Şi, cu atât mai mult, în societăţi în devenire, aşa cum e cea românească. Practic, suntem robi ai unor metehne împământănite.

În fond, asta se vrea de la noi, să corespundem unor canoane financiare, să alimentăm conturi ale unor companii farmaceutice care nu vor altceva decât să ne vândă produsele lor, într-un veritabil teleshopping.

Cine dracu nu dă un leu în plus ca să se poată urina mai limpede cu Prostamol Uno, să poată să se întindă mai bine după pahar cu Artrostop sau să-şi îndeplinească mai bine sarcinile familiale cu Viagra? Toţi investim în sănătate, indiferent de banii care-i avem, de bolile pe care le avem, de ideile pe care le avem.

Deh, slăbiciuni umane de care profită concernele cele mai productive, cele care ne vând tot felul de remedii pseudobăbeşti, cele care – alături de industria IT – sunt cele mai productive.

Din păcate, aceste concerne, trăiesc de pe urma trăirilor noastre, a speranţelor noastre de mai bine. Trăiesc, oferind – la rândul lor – speranţe în folii şi blistere, în capsule şi fiole, trăiesc vânzând iluzia tinereţii veşnice.

Trăiesc pe dorinţa de trăire a noastră. În fond, cine ţine un ban la strujac convins fiind că nu poate să treacă bogat pe lumea cealaltă? Nimeni! Toţi sperăm la o viaţă mai sănătoasă, la o bătrâneţe mai liniştită. Şi, trăind în această speranţă, alimentăm conturile concernelor farmaceutice şi (ne)alimentăm propriile noastre iluzii. Totul pe bani frumoşi…

Suntem o societate guşată? Da, dar malformaţia noastră nu e una fizică, ci intelectuală!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.