Ziarul electronic al arădenilor

O monografie a satului Bodrogul Vechi, lansată în Serbia

bodrog2O monografie a satului arădean Bodrogul Vechi, scrisă în urmă cu o sută de ani, a fost lansată în comunitatea românilor din Serbia.

Monografia a fost lansată, duminică, la Casa de Cultură „Doina“ din Uzdin.

„După 100 de ani de când a fost scrisă, monografia învăţătorului Petre Ugliş-Delapecica (1885-1978) «Scurtă monografie a sătuleţului milenar Bodrogul Vechi» a văzut lumina tiparului la Editura Hoffman şi a fost lansată cu fast în comunitatea românilor din Republica Serbia“, a declarat scriitorul Vasile Barbu, organizatorul evenimentului, citat de Agerpres.

Peste o sută de oameni de cultură din judeţele Arad, Mehedinţi, Timiş şi Caransebeş, dar şi din Provincia Autonomă Voivodina din Serbia, au primit gratuit câte un exemplar din „Scurtă monografie a sătuleţului milenar Bodrogul Vechi“.

„Lucrarea are o mare importanţă pentru spiritualitatea românească. Ea ne aduce informaţii preţioase despre, printre altele, cel mai vechi aşezământ de cult ortodox atestat documentar în secolul al XI-lea – Mănăstirea Hodroş-Bodrog, situată la 15 kilometri de Arad, în dreapta Mureşului. Dincolo de legenda comentată cu har ştiinţific de cărturarul Petre Ugliş-Delapecica, descoperim date care confirmă din cele mai vechi timpuri atât prezenţa românilor în zonă, cât şi faptul că aceasta a continuat să aibă o activitate monahală neîntreruptă“, a mai spus Vasile Barbu.

La rândul său, prof. univ. Gheorghe Rancu, descoperitorul şi valorizatorul manuscrisului lui Petre Ugliş-Delapecica, a arătat că prima atestare documentară despre existenţa respectivului lăcaş de cult datează din anul 1177, dar există indicii conform cărora, cu mult înainte ca aceasta să fie construită de localnici, aici îşi zidiseră un sfânt altar câţiva călugări greci ortodocşi.

„Sunt descoperite documente în care mănăstirea este menţionată în anii 1213, 1233, 1278, 1293, toponimul Hodoş suferind unele derivaţii. În anul 1446 se generalizează denumirea de Hodoş, iar din anul 1784 i se adaugă Bodrog“, a precizat profesorul Rancu, conform Agerpres.

Potrivit profesorului Rancu, biserica de azi, construită în stil bizantin triconc, din piatră şi cărămidă romană, datează din a doua jumătate a sec. XIV, interiorul fiind zugrăvit în anul 1658 cu pictură „a fresco“ de Nicodim Diaconul.

În context, el a mai spus că mânăstirea este renumită în rândul ortodocşilor din Europa datorită unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi a unei permanente şi valoroase expoziţii de artă veche bisericească.

„Monografia lui Petre Ugliş-Delapecica vine să adauge mai multe file la istoria pământului românesc şi, totodată, să combată unele teze cu privire la identitatea română a populaţiei din stânga şi dreapta râului Mureş“, a fost de părere prof. univ Gheorghe Rancu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.