Ziarul electronic al arădenilor

„O lumină spre cer“. Biserica Roșie, iluminată arhitectural

Biserica Evanghelică Luterană din centrul municipiului Arad, cunoscută ca Biserica Roșie, va fi iluminată arhitectural, începând de miercuri seara, pentru a se pune în valoare acest lăcaș de cult.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, miercuri, că investiția pentru realizarea iluminatului arhitectural la această biserică a fost de 383.000 lei, lucrările fiind executate de compania Elba.

Falcă a anunțat că inaugurarea iluminatului arhitectural la Biserica Roșie va avea loc miercuri, la ora 21.00.

„Avem și o denumire la ceea ce am făcut noi acolo, ansamblul iluminat se numește «O lumină spre cer». Vrem ca această lucrare să scoată în valoare arhitectura bisericii, pentru că avem un concept de iluminat în legătură directă cu eleganța edificiului. Au fost montate 299 corpuri de iluminat, leduri, culoarea predominant diind alb-cald. Singurele pete de culoare galbenă sunt la acoperiș. Această clădire se înscrie în trendul pe care municipalitatea și l-a impus, de iluminare a unor clădiri. Am început cu Palatul Administrativ, am continuat cu Teatrul Clasic «Ioan Slavici», apoi Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova. Promitem că vom continua și cu alte clădiri din Arad, pentru a reuși să le punem în valoare prin iluminatul arhitectural“, a declarat Gheorghe Falcă.

Biserica Evanghelică Luterană, aflată în centrul Aradului, a fost construită conform proiectelor lui Lajos Szántay, executate de antreprenorul József Frick.

Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată pe 15 martie 1905, iar ceremonia de sfinţire a noului lăcaş de cult a aut loc în septembrie 1906.

Biserica a fost construită în stil neogotic, cu turnul principal înalt de 46 metri, vitralii executate de artistul Josef Polka din Budapesta, amvonul dăltuit de sculptorul György Orr din Cașovia și pictura altarului realizată de pictorul J. Umlauf.

Orga bisericii, de tip Wegensstein, orgă electropneumatică, a fost lucrată la Timișoara și instalată în 1927. La inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1.590 kg.

În timpul Primului Război Mondial, din dispoziția autorităților, au fost topite două din cele trei clopote pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas doar clopotul fa, pentru chemarea credincioșilor.

Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.