Ziarul electronic al arădenilor

O învăţătoare şi o educatoare, depistate cu TBC

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO învăţătoare şi o educatoare din Arad, de la unităţi de învăţământ diferite, au fost depistate cu TBC, în urma unor analize, iar zeci de elevi au fost testaţi pozitiv şi au primit tratament preventiv timp de şase luni, anunţă autorităţile de sănătate publică din judeţ, care fac o anchetă.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad au declarat, miercuri, pentru Mediafax că la o şcoală şi o grădiniţă din municipiu au fost confirmate două cazuri de TBC, la o învăţătoare şi o educatoare, iar zeci de elevi şi preşcolari au fost testaţi, aproximativ 30 fiind cu teste pozitive la microbacteriile care provoacă boala, astfel că au intrat în tratament preventiv.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, Loredana Ungureanu, cele două cadre didactice, între care nu există nicio legătură, unităţile în care predau fiind diferite, au avut simptome pulmonare specifice şi s-au prezentat la medic, iar în urma analizelor s-a descoperit că au TBC.

”Nu este vorba de un focar, ci de cazuri izolate, care sunt gestionate de cel mai apropiat dispensar de specialitate, împreună cu medicii şcolari. Fiind vorba de cadre didactice, se face o anchetă pentru a se stabili care sunt contacţii, atât copii cât şi adulţi”, a declarat sursa citată, cre a precizat că şcoala şi grădiniţa au fost dezinfectate.

Cazul este gestionat de către medicul pneumolog Nini Gheorghe, care conduce la nivel de judeţ programul naţional de control a TBC.

Acesta a declarat pentru Mediafax că în cazul copiilor şi adulţilor testaţi se aplică chimioprofilaxia, tratament preventiv care durează şase luni.

Este vorba de aproximativ 30 de copii şi mai mulţi dascăli din cele două unităţi de învăţământ care primesc tratament de specialitate pentru a nu dezvolta boala pulmonară.

sursa: mediafax.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.