Ziarul electronic al arădenilor

O icoană a Mântuitorului din 1775  – exponatul lunii aprilie la Muzeul Orașului Lipova 

Complexul Muzeal Arad propune ca exponat al lunii aprilie un obiect din patrimoniul cultural național, aflat în colecția muzeului din Lipova: icoana „Isus Hristos, mare arhiereu între arhangheli”, semnată de meșterul iconar sârb Ștefan Tenețchi.

Icoana, de mari dimensiuni, realizată în ulei, pe lemn de tei, este datată de către specialiști în anul 1775.

„Ștefan Tenețchi, meșter iconar sârb din secolul al XVIII-lea, stabilit împreună cu familia la Lipova, se muta din anul 1746 la Arad. Este unul dintre artiștii de referință din Banat, fiind primul pictor care a adus stilul baroc din Centrul Europei la noi în țară.

Arta realizată de către Ștefan Tenețchi în centrele bănățene, în Podgoria Aradului și Munții Apuseni, i-a adus suprema împlinire și prestigiu, astăzi fiind considerat primul și cel mai reprezentativ pictor al Banatului acelor vremuri” – Corina Dubeștean, muzeograf (Muzeul Orașului Lipova).

Icoana este expusă pe parcursul lunii aprilie și prima parte a lunii mai la Muzeul Orașului Lipova.

Program de vizitare: Marți – duminică: 09.00 – 17.00.

Mai multe detalii despre Muzeul Orașului Lipova:

https://www.museumarad.ro/3-6-lip.html

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.