Ziarul electronic al arădenilor

O carte manuscris, redactată în 1826, intră în patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol“

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad își îmbogățește fondul de colecții speciale, ca urmare a unei hotărâri adoptate de către consilierii județeni în ședința de astăzi a Consiliului Județean Arad.

Este vorba despre achiziția unei cărți manuscris intitulată „Amorul prin carele sau alunecat, și sau ofticat Lucreția din cetatea Suna în Italia din care i sau tras și moartea”, redactată de Ioan Barac în anul 1826, la Brașov.

Lucrarea nepublicată până acum, a luat drumul Aradului în 1830 când Ioan Barac (1776-1848), scriitor şi cărturar de seamă, reprezentant al Şcolii Ardelene, predă profesorului Alexandru Gavra (1797–1884) de la Preparandia arădeană, textul Lucreţiei spre publicare. Este  o lucrare cu valoare istorică şi literară menită a îmbogăți fondul documentar al bibliotecii, completând colecţia celor 650 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol“  Arad.

De asemenea, s-a mai achiziționat  și colecția de ziare „Arader  Kundschaftsblatt”, numerele1-37 apărute în perioada ianuarie–septembrie 1849.

Colecția este relevantă  pentru istoria presei din România şi pentru cea a comunităţii locale. Aceasta  completează colecţia anilor 1839-1846 a ziarului arădean, aflată deja la  Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad.

Menționăm că  publicația   „Arader  Kundschaftsblatt”a apărut începând cu anul 1837. Nu în ultimul rând, instituția noastră a primit și o donație valoroasă, mai exact  o carte album cu reproduceri de hărți din regiunea Dunării între 1650-1800, intitulată „Fliessende Räume’’ (Spații fluide),  aparținând autorului Josef Wolf și editată în anul 2017.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.