Numărul firmelor italiene din județul Arad s-a redus semnificativ în ultimii ani, ajungând la aproximativ 600.
Informația a fost prezentată de consulul onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio, în cadrul unei dezbateri la care au participat investitori italieni și reprezentanți ai administrației județene.
Dezbaterea face parte din programul Consiliului Judeţean Arad de consultare a mediului de afaceri, în vederea stabilirii nevoilor reciproce şi a pârghiilor de colaborare dintre administraţie şi investitori.
Roberto Sperandio, consulul onorific al Italiei la Arad, a prezentat în timpul dezbaterii problemele cu care se confruntă investitorii.
„De 28 de ani, de când sunt în România, am realizat că este nevoie de un flux în ambele sensuri, şi de persoane, şi de produse. România are bunuri calitative, unele chiar de calitate mai bună decât cele din Italia, care ar trebui să se regăsească în piaţa din peninsulă. Avem peste 600 de firme italiene active în Arad, în scădere de la 1.584, cât au fost la maximul prezenţei investitorilor italieni în judeţ. Mă bucur că în decurs de trei luni ne întâlnim a treia oară şi putem discuta, căuta soluţii pentru problemele acestor companii”, Roberto Sperandio.
Unele dintre cele mai importante probleme ridicate de reprezentanţii companiilor au fost legate de forţa de muncă insuficientă, pregătirea profesională a angajaţilor, în lipsa unor şcoli profesionale care să pregătească forţa de muncă pentru specificul industriei locale.
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, le-a cerut investitorilor să fie parteneri ai administrației județene.
„Toţi, împreună, putem fi o forţă care dezvoltăm Aradul. Dumneavoastră vreţi profit, eu îmi doresc venituri la Consiliul Judeţean. În primul rând, interesul este să pornim clasele de învăţământ profesional, chiar dacă avem probleme inclusiv la nivel de familii, unde nu numai copiii nu îşi doresc să aibă o meserie, nici părinţii nu vor să îi trimită la şcoala profesională.
Vă rog să fiţi partenerii noştri, mi-aş dori ca în urma discuţiei de astăzi să plecăm cu ceva concret. Avem o strategie pe turism, am investit în Drumul Vinului, avem vinuri de calitate, dar ne lipseşte următoarea etapă, agroturismul, investiţii în moteluri, pensiuni, pentru că produsele, nici măcar cele mai bune, nu se vând singure”, a spus Iustin Cionca.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a mai spus că îşi doreşte să se consulte cu oamenii de afaceri şi în privinţa drumurilor judeţene pe care le modernizează CJ, în funcţie de zonele unde există investiţii care trebuie legate de nodurile rutiere importante.