Ziarul electronic al arădenilor

Noul an, sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad

IMG_6819La cumpăna dintre ani, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de mulţumire pentru binefacerile primite în anul care a trecut, şi de binecuvântare a anului care a sosit, în finalul căreia a adresat credincioşilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură sub titlul ,,Praznic obştesc şi creştinesc” (cf. I Tim. 2; Luca 4), adică împletind Anul Nou cu Tăierea împrejur a Mântuitorului, fiecare dată având semnificaţia înnoirii lumii şi a fiinţei omeneşti, de unde şi urările reciproce de bine, având acoperirea sfântă a darurilor cereşti.  

La final, Chiriarhul arădean a prezentat iniţiativa conducerii bisericeşti privind Anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Arhiepiscopul Aradului a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală şi în ziua praznicului, unde a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în fruntea soborului preoţilor şi diaconilor slujitori.

În predica cu titlul ,,Buna creştere” (pe baza citirilor scripturistice: Col. 2; Luca 2), referindu-se la icoana Mântuitorului la 12 ani în mijlocul învăţaţilor, minunându-i prin ştiinţa şi înţelepciunea Sa, îndemnând pe credincioşi la buna folosire a timpului spre mântuire.

Totodată, Chiriarhul arădean a subliniat, mai ales, însemnătatea educaţiei creştine luând modelul Sfântului Vasile cel Mare prin familia, şcoala şi viaţa sa, ca şi pe cel al Sfântului Antim Ivireanul , personalitate a culturii româneşti, pentru care anul în curs este omagial precum şi pentru educaţia religioasă a tineretului creştin ortodox.

În seara zilei, la reşedinţa eparhială a avut loc îndătinata recepţie, oferită de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei preoţilor şi credincioşilor din municipiul Arad de Anul Nou.

La festivitate au participat, alături de preoţi şi credincioşi şi reprezentanţi ai altor culte religioase, ai mass-media regională. În numele preoţimii din municipiu şi al participanţilor la momentul festiv, părintele Gabriel Mariş, consilier social a rostit o frumoasă urare la început de An nou.

Chiriarhul a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare şi a transmis tuturor celor dragi şi familiilor celor prezenţi, urările de sănătate, pace şi alese împliniri în Noul An 2016.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.