Ziarul electronic al arădenilor

Notar public trimis în judecată pentru abuz în serviciu

trimis-in-judecataNotarul public Adrian Vlai a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA.

Pentru aceeaşi infracţiune au mai fost trimişi în judecată Nicolae Traian Petrişor şi Ortenzia Cociuba, la data faptelor preşedinte şi respectiv administrator al Asociaţiei Composesoratului Foştilor Colonişti din Ineu-Traian, judeţul Arad, Floare Igna, la data faptelor secretar al aceleiaşi asociaţii, precum şi Ioan Iercan, fost preşedinte al Asociaţiei Composesoratul Foştilor Urbarialişti Răpsig.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele de care sunt acuzaţi cei cinci au fost comise în anii 2008 şi 2009.

„În perioada 2008-2009, inculpatul Vlai Adrian, în calitate de notar public, prin încălcarea dispoziţiilor imperative ale Legii fondului funciar, în forma în vigoare la data faptelor, a conceput şi redactat încheierile de autentificare a unui număr de trei contracte de schimb, semnate de inculpaţii Petrişor Nicolae Traian, Igna Floare şi Cociuba Ortenzia, în calităţile menţionate, dar şi de membri în conducerea Asociaţiei Composesoratului Foştilor Colonişti din Ineu-Traian, jud. Arad, prin care s-au înstrăinat, din patrimoniul composesoratului, în total 181,4 ha păşune/teren neagricol“, se precizează în comunicat.

Suprafeţele respective au ajuns în patrimoniul unor terţe persoane fizice, care nu aveau calitate de membri sau asociaţi în cadrul acelei forme asociative de proprietate. Ulterior, acele persoanele au vândut terenul unei societăţi comerciale.

„Acţionând în această modalitate, inculpaţii au prejudiciat Asociaţia Composesoratul Foştilor Colonişti din Ineu-Traian cu suma totală de 212.138 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoanele în patrimoniul cărora au intrat suprafeţele de teren ca urmare a încheierii contractelor de schimb menţionate.

De asemenea, s-a mai reţinut ca şi prejudiciu suferit (…) şi suma de 120.942,51 euro, reprezentat de sumele care ar fi trebuit încasate cu titlul de subvenţii de la APIA – schemele de plată pe suprafaţă (SAPS) aferente campaniilor 2009-2014 inclusiv, raportat la suprafaţa de păşune înstrăinată de composesorat prin contractele respective“, se mai precizează în comunicatul DNA.

Adrian Vlai mai este acuzat că, pe 30 aprilie 2009, a conceput şi redactat încheierea de autentificare aferentă unui contract de vânzare-cumpărare, semnat şi de inculpaţii Iercan şi Igna, prin care s-a înstrăinat din patrimoniul Composesoratului Foştilor Urbarialişti Răpsig suprafaţa de 199,8 ha de păşune în patrimoniul aceloraşi persoane fizice, care nu aveau vreo calitate de membri sau asociaţi în cadrul formei asociative de proprietate. La fel ca şi în primul caz, persoanele respective au vândut suprafaţa de teren unei societăţi comerciale.

Procurorii au apreciat că, prin realizarea acestei tranzacţii, Asociaţia Composesoratul Foştilor Urbarialişti Răpsig a fost prejudiciată cu suma totală de 280.186,29 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cei care au primit şi apoi au vândut terenul. În plus, s-a reţinut ca prejudiciu şi suma de 2.128.098,59 lei, bani pe care asociaţia nu i-a mai încasat de la APIA pentru campaniile 2010 şi 2011.

Pentru a da o aparenţă de legalitate acestor acţiuni, inculpaţii au modificat, prin întocmirea de înscrisuri false, statutul şi actul constitutiv al composesoratelor, astfel încât să se prevadă posibilitatea înstrăinării prin schimb sau vânzare a suprafeţelor de păşune aflate în patrimoniul acestora, concomitent cu reducerea numărului de membri composesori şi, implicit, a numărului persoanelor cu drept de vot în adunările generale ale composesoratelor.

De asemenea, s-a urmărit schimbarea conducerii composesoratelor cu persoane care să fie de acord cu înstrăinarea patrimoniului.

În acelaşi scop, înstrăinarea suprafeţelor din patrimoniul composesoratelor în patrimoniul unor persoane care nu aveau calitatea de membrii composesori s-a realizat prin întocmirea de contracte autentice de către notarul public Adrian Vlai.

„Tot acest plan a fost realizat şi pus în aplicare atât în cazul Asociaţiei Composesoratului Foştilor Colonişti din Ineu-Traian, cât şi al Asociaţiei Composesoratul Foştilor Urbarialişti Răpsig, în scopul final al vânzării acestor suprafeţe de teren de către persoanele fizice respective către societăţile comerciale interesate de efectuarea de investiţii în domeniul imobiliar“, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile care aparţin celor cinci inculpaţi, iar dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.