Ziarul electronic al arădenilor

Nașterea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Arad-Gai

În fiecare an, la data de 8 septembrie, când se sărbătorește Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc, Mănăstirea Arad-Gai îmbracă haine de sărbătoare.

Astfel, și-n acest an, a fost sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească unul dintre hramurile acestei mănăstiri de către obştea maicilor, în frunte cu maica stareță Ecaterina Joldeș și mulțimea de pelerini veniți să se roage Maicii Domnului în această oază de liniște.

În seara de ajun, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi de mir, a săvârşit slujba de Priveghere. Din sobor au făcut parte părintele Gabriel Mariș, consilier social și părintele Flavius Petcuț, protopop al Aradului, alți preoți și diaconi.

În cadrul acesteia, Ierarhul a adresat pelerinilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură despre sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, amintind faptul că Fecioara Maria, fiind plină de har încă de la nașterea sa, a rămas așa pe tot timpul vieții sale pământești. Fiind plină de har, păcatul n-a atins nici trupul și nici sufletul ei, încât locașul Domnului nostru Iisus Hristos s-a păstrat curat și trupește și sufletește.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, Pr. Lucian Farcașiu, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhid. Dr. Paul-Sebastian Orădan, secretar la Protopopiatul Arad, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Arad-Micalaca Veche I, Protopopiatul Arad, iar tânărul teolog Cosmin-Mihai Iordăchescu a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova. La finalul sfintei slujbe, părintele Paul Orădan a fost hirotesit duhovnic.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.