Ziarul electronic al arădenilor

Nadia Comăneci, la 40 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii artistice

NadiaComaneciNadia Comăneci, cea mai cunoscută sportivă din istoria României, sărbătorește luni patru decenii de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii artistice, primită în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal (Canada).

Pe 18 iulie 1976, o gimnastă în vârstă de numai 14 ani reușea să uimească lumea sportului, obținând prima notă perfectă din istoria acestui sport, în condițiile în care nici măcar tabela electronică de afișaj nu era pregătită pentru o astfel de performanță.

Nadia Comăneci a obținut, de altfel, la respectiva ediție a Jocurilor Olimpice, de șapte ori scorul perfect, câștigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (pe echipe) și una de bronz (la sol).

“De fiecare dată când există un zero în aniversare, este ceva tot mai mare. Au fost 10, apoi 20, apoi 30 iar acum 40 de ani, par multe cifre. Este ca și cum jumătate din viața ta a și trecut”, a declarat Nadia într-un interviu telefonic acordat agenției Reuters.

“Însă atunci când realizezi că au trecut 40 de ani de când s-a întâmplat, parcă te întrebi: ‘O Doamne, chiar așa?’. Pentru că este a 40-a aniversare, mă simt ca și cum aș sărbători pe tot parcursul anului. Toată lumea pe care am întâlnit-o în acest an vrea să vorbească despre asta”, a adăugat Nadia, aflată într-o scurtă vacanță în California, alături de familia sa.

Chiar dacă au trecut patru decenii de la performanța care i-a asigurat un loc de prim plan în istoria gimnasticii, Nadia Comăneci își amintește și acum cu exactitate fiecare detaliu al evoluției sale de la paralele, încununată cu nota perfectă de 10.

“Îmi amintesc când am început exercițiul. Am crezut că am reușit o evoluție bună, însă nu m-am gândit că am avut o evoluție perfectă”, a declarat Nadia (54 ani), care locuiește în prezent în Oklahoma City.

“Știu că nu m-am uitat la tabelă, deoarece mă gândeam deja la exercițiul de la bârnă după ce terminasem. Apoi am auzit un zgomot mare în sală, m-am uitat în jur, am întors capul și am văzut tabela. Prima oară am văzut numărul meu de concurs, 073, iar apoi nota 1,00 care era dedesubt. M-am uitat la una dintre colegele mele, iar ea a ridicat din umeri, indicând că ceva nu este în regulă la tabelă. Totul s-a petrecut foarte repede”, a povestit campioana română.

În condițiile în care oficialii nu se așteptau ca vreo gimnastă să atingă perfecțiunea, tabela electronică instalată în arena de la Montreal nu avea spațiul necesar pentru a cuprinde toate cele patru cifre care să ilustreze nota perfectă, contribuind astfel la amplificarea emoțiilor micuței campioane române.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.