Ziarul electronic al arădenilor

Muzeul Rock – prima arhivă online a fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din România

Muzeul Rock din Romania este o arhiva in format digital, un patrimoniu recent al fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk din Romania.

Aceasta Arhiva are si o sectiune de obiecte accesibilizate pentru nevazatori, obiecte de colectie scanate 3D dar si cercetari specializate, inclusiv cea in parteneriat cu CNSAS, care analizeaza informatii legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz asa cum erau ele privite din perspectiva Securitatii.

Arhiva Muzeul Rock este o initiativa a platformei muzeale private PostModernism Museum si a istoricului muzical Doru Ionescu si se poate viziona pe www.postmodernism.ro.

Proiectul Muzeul Rock a demarat actiunea de constituire a colectiilor publice si private, prin identificarea si alcatuirea in format digital a unei arhive comprehensive, fisate unitar, pe o platforma online interactiva, in dorinta de a pune laolalta patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale.

Proiectul Arhiva Muzeul Rock din Romania este gandit pe trei axe: cercetarea, identificarea si inventarierea colectiilor si materialelor de arhiva; arhivarea digitala, de obiecte care au apartinut muzicienilor si mediului cultural din jurul acestora (partituri, scrisori, setlist-uri, fotografii inedite), instrumente muzicale, articole vestimentare utilizate in concerte si evenimente, vinyl-uri prin prezentari si accesibilizarea Arhivei Muzeului Rock in forma unei platforme muzeale digitale online, interactive, bilingve romana-engleza si cu obiecte pregatite pentru nevazatori.

In prezent Arhiva Muzeul Rock gazduieste sectiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele Cenaclul Flacara, Club A, Casa de Cultura Preoteasa, dar si Artiste rock, Opere rock sau memorabilia: concerte, festivaluri, scrisori si documente, instrumente vechi sau celebre. Se pot vedea 360 de grade instrumente muzicale celebre; interviuri cu muzicieni si tehnicieni romani sunt disponibile in format video.

Parteneriatul cu Asociatia Pentru Dezvoltare Urbana permite ca obiecte din Arhiva Muzeul Rock sa accesibilizate pentru nevazatori – acestea vor fi adaugate la THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), o enciclopedie digitala pentru nevazatori, cu imagini si piste audio, folosind tehnologie asistiva si e-learning.

O arhiva generoasa de materiale a fost pusa la dispozitie de Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti (cunoscuta si sub numele de Preoteasa, nume ce l-a purtat oficial din 1957 pana in 1982) si este disponibila intr-o sectiune dedicata in cadrul Arhivei Muzeul Rock din Romania.

Parteneriatul cu CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), atat rpin Serviciul Programe Educationale, Directia Cercetare, Expozitii, Publicatii cat si prin Centrul de Istorie Orala, aduce beneficiul completarii cu informatii legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz, asa cum erau ele privite din perspectiva Securitatii. Putem astfel inregistra si modul in care aceste fenomene muzicale au fost receptate in epoca comunista, cat si grija autoritatilor pentru aceste grupuri de tineri cu potential reactiv.

Link catre cercetare: https://www.postmodernism.ro/arhiva-muzeul-rock-din-romania/

Aceasta Arhiva sta la baza ulterioarelor conferinte tematice, expozitii, cercetari si publicatii, deschise cooperarilor si parteneriatelor.

Comunicat de presă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.