Ziarul electronic al arădenilor

Municipiul Arad, promovat de Ministerul Culturii

arad-1-300x211Patrimoniul cultural al Aradului va fi promovat de Ministerul Culturii, care a inclus municipiul într-un proiect dedicat oraşelor care au candidat în prima etapă a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat că a avut o întâlnire cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, în cadrul căreia s-a discutat despre un program de susţinere adaptat nevoilor de dezvoltare culturală ale oraşului.

„Ministerul a creat un program naţional «Oraşe Europene», în care a intrat şi municipiul Arad. Prin acest program s-a realizat un parteneriat cu oraşele candidate, pe patru direcţii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, iniţierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât şi programatorilor culturali, elaborarea unei publicaţii dedicate oraşelor candidate pentru a contura profilul şi identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraş a unui cinematograf de artă“, precizat Gheorghe Falcă.

Primarul a explicat că una dintre direcții vizează formarea oamenilor care se ocupă de cultura locală.

„Noi vom trimite persoane care lucrează în administraţia publică şi persoane din sistemul privat să fie instruite în acest domeniu“, a precizat Falcă.

O altă direcţie o reprezintă programul naţional de promovare a filmului de artă şi a filmului românesc în cinematografele din Arad.

„Cei de la Minister vor selecta filmele şi, periodic, le vom primi pentru a putea fi văzute în cinematografele din Arad“, a spus primarul.

A altă direcţie se referă la un parteneriat între Minister şi administraţia publică locală prin care va fi susţinut un mare eveniment local.

„Aradul îşi va defini marele proiect în următoarele 3-4 săptămâni, după care va fi prezentat arădenilor şi apoi Ministerului, care ne va ajuta atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al promovării proiectului“, a explicat Falcă.

De asemenea, va exista colaborare în ceea ce privește promovarea celor 10 oraşe eliminate din cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, făcută de Minister.

„Ministerul va realiza un sistem de promovare şi va lua parteneri din oraşe la târgurile internaţionale la care va participa, cu scopul de a promova cultura locală“, a mai menționat primarul Aradului.

În cadrul întâlnirii, ministrul Culturii a spus că administrațiile locale vor fi ajutate să-și creeze o identitate culturală.

„Credem că sunteţi oraşe europene, că sunteţi altceva decât cei care nu au depus candidaturile. Vrem să vă sprijinim în tot ceea ce faceţi, astfel încât acest parteneriat între sectorul cultural, administraţia locală şi ONG să poată continua în oraşul dumneavoastră, astfel încât să vă ajutăm să creaţi o identitate culturală a oraşului. Este foarte important ca Ministerul Culturii să sprijine această identitate.

E vorba de patrimoniu, cultura vie, teatre, cinematografe. Vă ajutăm să creaţi un brand al oraşului şi să asigurăm formarea unor specialişti în cultură. Vrem să legitimăm acest program Oraşe Europene, astfel încât să îi dăm un contur naţional. Prezenţa celor 10 oraşe în acest program asigură un contur exemplar oraşului”, a spus Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Programul „Orașe Europene“ a fost lansat de Ministerul Culturii. Alături de Arad, în program au mai fost incluse orașele Alba Iulia, Bacău, Brăila, Braşov, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Târgu Mureş.

CITITI SI: Aradul, inclus în programul „Orașe Europene“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.