Ziarul electronic al arădenilor

Muncă fără forme legale. Angajatori din Arad, sancționați

Peste 20 de persoane care care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, printre care și un minor, au fost depistate de inspectorii de muncă, la controalele făcute în acest an la firme din Arad.

„Inspectorii de muncă ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad continuă să identifice cazuri de muncă fără forme legale deşi acest gen de muncă prezintă o serie de dezavantaje atât pentru lucrător cât şi pentru angajator.

Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au depistat 9 angajatori care practicau munca fără forme legale – fiind identificate 22 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, dintre care 6 au fost femei şi un tânăr sub 18 ani –  valoarea amenzilor fiind de 30.000 de lei“, se precizează într-un comunicat de presă remis de ITM Arad.

Dintre cei 9 angajatori, doi au primit la muncă mai mult de 5 persoane, fără a le încheia contracte individuale de muncă.

„Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane – potrivit art. 264 alin. 4 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cele două cazuri se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Seviciul de investigare a Fraudelor“, a mai informat ITM Arad.

Domeniile de activitate unde s-au depistat cazurile de muncă fără forme legale au fost: construcţii, prestări servicii, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, silvicultură.

„Reamintin, din nou, că angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu îl primesc, salariaţii ar trebui să reclame acest lucru la ITM, însă există o reţinere din partea lor pentru a nu rămâne fără «job». Cei mai mulţi din aceşti lucrători la «negru» reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul. De altfel, practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi. Dincolo de necunoaşterea  legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la «negru» şi angajator“, se mai arată în comunicatul de presă.

ITM Arad, prin inspectorii de muncă, va desfăşura, în continuare, acţiuni de control inopinate pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale în toate domeniile de activitate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.