Ingrediente:
un kg făină, 2 ouă, 50 ml lapte, 100 ml ulei, drojdie cât o nucă, esenţă de portocale, coajă de lămâie, 300 g zahăr, un vârf cuţit de sare, 600 ml apă, 200 g nucă pisată
Mod de preparare:
Se pune făina într-un lighean, la mijloc se face o gaură unde se pune drojdia, un ou, uleiul, 100 grame zahăr, sarea, coaja de lămâie şi esenţa, 4 linguri de lapte şi se amestecă bine cu un pic de făină. Se lasă 15 minute să facă băşici, după care se frământă un aluat elastic care se lasă o oră la dospit, până îşi dublează volumul.
Tăiem aluatul bucăţi şi formăm biluţe din care modelăm apoi bastonaşe. Le răsucim şi formăm opturi, îi aşezăm în tava unsă şi tapetată, îi ungem cu oul bătut cu două linguri de lapte, îi dăm la cuptorul încălzit până se rumenesc. Între timp facem siropul din apă şi zahăr şi esenţă de portocale, punem la fiert până se îngroaşă puţin. Când s-au racit mucenicii îi băgăm în sirop pe fiecare parte, după care îi ungem cu miere de albine sau lapte şi presărăm nucă deasupra.
sursa: bucataras.ro