Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2: Mormântul părintelui Arsenie Boca a fost profanat

mormantul-parintelui-arsenie-boca-6Mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, a fost profanat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de un bărbat de 45 de ani, din judeţul Maramureş, acesta fiind reţinut de poliţiştii din oraşul Haţeg.

Bărbatul a săpat o groapă adâncă de o jumătate de metru, pe o lungime de 2,4 metri şi pe o lăţime de un metru, la mormântul părintelui Arsenie, suspectul fiind surprins asupra faptei de personalul de la Mănăstirea Prislop, care a şi sesizat poliţia.

„Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă, pe suprafaţa mormântului fiind săpată o groapă cu dimensiunile de aproximativ 240/100 cm şi o adâncime de 50 de cm. În urma activităţilor întreprinse, poliţiştii au stabilit că suspect de comiterea faptei este un bărbat în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş“, a informat, sâmbătă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Bărbatul care a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, riscă să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare, suspectul fiind audiat sâmbătă la sediul Poliţiei Haţeg.

Surse apropiate anchetei au menţionat că suspectul ar fi săpat groapa în mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a demonstra că trupul acestuia nu a putrezit şi că astfel se îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru ca acesta să poată fi canonizat.

Pe de altă parte, nu este exclusă varianta ca bărbatul să aibă probleme psihice.

Bărbatul se afla de miercuri în zona Mănăstirii Prislop, unde şi-a oferit voluntar serviciile pentru a ajuta la treburile gospodăreşti de acolo.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte. Poliţiştii continuă cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Haţeg, pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a fost comisă fapta.

Părintele Arsenie Boca este considerat ca sfântul necanonizat al Ardealului, iar la mormântul acestuia de la Mănăstirea Prislop vin zilnic mii de pelerini. În zilele sfârşitului de săptămână, numărul celor care se roagă la mormânt ajunge şi la 30.000 de persoane.

UPDATE

Mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, va fi protejat de o construcţie din lemn sub forma unui baldachin, porţile acestuia urmând să fie închise pe timpul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

„Este regretabil că se întâmplă lucruri de felul acesta. Cu siguranţă, cine are evlavie la părintele Arsenie nu ar trebui să se poarte în felul acesta. Ar trebui să ne purtăm cu bună cuviinţă la mormântul părintelui Arsenie, suntem într-un loc sfânt, un loc special. Nu întâmplător vin atâţia oameni să se închine la mormântul părintelui Arsenie. Oamenii aceştia sunt mânaţi de o anumită trăire lăuntrică şi sigur se manifestă ca atare“, a spus părintele Miricescu, menţionând că incidentul de la mormânt este un caz izolat.

Reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a explicat că fapta bărbatului din Maramureş s-a produs într-un timp scurt, de un sfert de oră, acesta fiind surprins, în timpul rondului obişnuit efectuat vineri noaptea, de personalul care are grijă de Mănăstirea Prislop şi, implicit, de mormântul părintelui Arsenie Boca.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că, în urmă cu câteva luni, s-a luat decizia ca locul în care se află mormântul părintelui Arsenie Boca să fie protejat cu o construcţie din lemn, realizată sub forma unui baldachin.

„Peste zi va fi deschis pelerinilor care vin la mănăstire şi doresc să meargă la mormântul părintelui Arsenie Boca, dar noaptea se va închide. Va fi o construcţie din lemn care se va încadra în peisaj’, a explicat părintele Gabriel Miricescu. „Sperăm să nu se mai întâmple astfel de cazuri, oamenii să vină cu dragoste şi să aibă un comportament adecvat atunci când se apropie de o sfântă mănăstire. Să lăsăm ale noastre la poartă şi să încercăm să ne încărcăm duhovniceşte“, a conchis reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

UPDATE 2

La ieşirea din sediul Poliţiei oraşului Haţeg, înainte să fie dus în arest, bărbatul a ţinut sub bărbie o icoană cu Iisus Hristos şi a strigat:

“Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgenţă pentru că sfântul aştepta să iasă afară din groapă!”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.