Ziarul electronic al arădenilor

Monumentul Marii Uniri, în atenția Corpului de Control al premierului

Monumentul Marii Uniri de la 1918, care ar urma să fie amplasat în municipiul Arad, a intrat în atenția ministrului Culturii, care a cerut verificări cu privire la demersurile efectuate pentru realizarea acestui obiectiv istoric.

În acest sens, George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, a solicitat, ca urmare a evaluării din prima lună de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al Prim-ministrului cu privire la verificarea activităţii Ministerului în mai multe domenii, în special privind subiecte referitoare la: Cuminţenia Pământului; Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Arad; Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia; precum şi activităţi desfăşurate în cadrul Secretariatului General al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

De asemenea, în cadrul misiunii de control, va fi analizată şi activitatea instituţiilor din subordinea/coordonarea MCIN, aflate în situaţii juridice şi economico-financiare dificile, unele dintre ele aflate în insolvenţă.

 „Am făcut această solicitare în ideea unei auditări corecte și transparente a situației. Este o misiune de control deschisă și vom comunica în mod transparent concluziile verificărilor mai sus menționate”, a explicat ministrul George Ivașcu.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici.

Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

În anul 2010 municipalitatea arădeană a alocat din bugetul local suma de 3.000.000 de lei pentru lucrările la amplasamentul monumentului, bani care au fost transferaţi în fiecare buget anual, fiind pregătiţi în orice moment pentru a fi cheltuiţi.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

În anul 2015, Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri şi deficienţe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrări în evidenţa contabilă şi inventarierea patrimoniului, dar şi plăţi fără documente justificative legal pentru realizarea monumentului Marii Uniri, care ar urma să fie instalat la Arad.

Anul acesta, în luna februarie, o delegație a Ministerului Culturii a fost prezentă la Arad, unde s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale, în vederea stabilirii locului în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri, o decizie urmând să fie luată de Minister, în perioada următoare.

CITITI SI:

VEZI locurile propuse pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri

Monumentul Marii Uniri, „construit“ din ilegalități

comentarii

One Comment

  • Stelian Popescu

    În concluzie,probabil,arădenii vor rămâne fără monument la centenarul Marei Uniri! Se trag multe sfori mânuite de politicieni de carton,fără dragoste de istoria națională și de Arad. Păcat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.