Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Monument dedicat Marii Uniri, amplasat în fața cinematografului Dacia

Un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 va fi inaugurat, la sfârșitul acestei luni, în centrul Aradului, acesta fiind realizat de tineri artiști locali.

Pentru realizarea acestui monument local, municipalitatea a organizat  un concurs local de proiecte.

,,Orașul de pe Mureș este locul unde a germinat ideea Marii Uniri și unde intelectualii Aradului au muncit pentru acest deziderat cu decenii înaintea actului istoric de la Alba Iulia. Administrația locală nu va permite ca ziua Centenarului să treacă fără inaugurarea monumentului. În consecință, având în vedere că Ministerul Culturii nu a reușit să își onoreze angajamentul luat față de Arad, la 30 noiembrie se va inaugura un monument local, realizat de tineri artiști arădeni. Realizarea acestui monument este o datorie a Aradului, în condițiile în care statul român nu a știut să onoreze așa cum se cuvine contribuția arădeană la Marea Unire și s-a raportat superficial la obligațiile sale, ratând cel mai important moment aniversar din istoria României moderne”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Primarul a mai afirmat că locul ales pentru amplasarea monumentului este scuarul din fața cinematografului Dacia, între Palatul Administrativ și Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”.

Zilele trecute, autorităţile locale au spus că amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri, realizat de sculptorul Florin Codre și finanțat de Ministerul Culturii, este imposibilă, pentru că nu exisă nici proiectul tehnic pentru fundaţie, iar dacă procedurile de avizare ar începe în acest moment, ar dura o lună, la care s-ar adăuga o lună şi jumătate executarea lucrărilor.

Monumentul trebuia dezvelit încă din 2012, însă din cauza unor dispute în instanţe între sculptorul Florin Codre, plătit cu 10 milioane de lei, şi Ministerul Culturii, piesele nu au ajuns la Arad nici până în prezent.

UPDATE

Primăria Arad realizează grupul statuar ,,Arad – 1918“, „în semn de respect pentru   Anul Centenar“.

În acest demers, municipalităţii i s-au alăturat cadrele didactice şi elevii Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi” din Arad.

Grupul statuar „Arad 1918” va fi amplasat în scuarul din proximitatea fostului cinematograf Dacia. Ulterior, în zona respectivă se vor reamenaja spaţiile verzi şi aleile pietonale, se va amplasa mobilier urban, destinat staționării, astfel încât zona respectivă să devină un spațiu adecvat contemplării si relaxării.

„Cuvântul Dacia, în Arad, este legat de fostul cinematograf, acesta este unul dintre argumentele pentru care a fost ales amplasamentul grupului statuar în acest loc. În plus, locul a dat şi posibilitatea înălţimii optime pentru amplasarea acestei lucrări de artă tridimensională. Scuarul va primi la final denumirea «Dacia»”, a explicat Falcă.

Primarul a mai spus că, în prezent, în Arad nu există o lucrare de artă care să exprime personalitatea și identitatea Aradului  ca oraş al Marii Uniri.

“S-au depus toate eforturile pentru ca Guvernul României să îşi indeplinească obiectivul faţă de Anul Centenar şi faţă de Arad. Am făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil pentru ca Monumentul Marii Uniri să fie instalat la Arad. În ultimii 3 ani, în loc de colaborare şi intenţie pozitivă din partea guvernului şi a partidelor care susţin guvernarea, a fost vorba mai degrabă despre lupte locale. În acest context, Primăria Municipiului Arad a organizat un concurs, pentru realizarea unui grup statuar. Mulţumesc profesorilor şi elevilor de la Colegiul de Arte «Sabin Drăgoi» din Arad pentru implicare şi seriozitate. A fost un concurs între tinerii artişti care vă vor spune ei înşişi cum a prins contur proiectul lor.

În 15 noiembrie intenţionăm să aducem aceşti tineri minunaţi în faţa dumneavoastră, iar cu această ocazie vom prezenta şi machetele. În mai puţin de un an, administraţia locală reuşeşte să amplaseze acest grup statuar, ceea ce arată faptul că atunci când există voinţă, lucrurile sunt realizabile. În data de 30 noiembrie este programată inaugurarea. Va fi un eveniment deosebit la care vor participa reprezentanţi ai tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Arad, cu delegaţi îmbrăcaţi în port popular. În aceeaşi zi ne propunem să realizăm în faţa Primăriei trei cercuri, simbolizând unirea celor trei provincii româneşti”, a mai precizat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

CITITI SI: Monumentul Marii Uniri nu va fi amplasat în Arad de Centenar

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.