Ziarul electronic al arădenilor

Monografiile localităților arădene, predate în școli

monografia1-300x183Monografiile localităților din județul Arad vor fi predate în școli, peste 60 la sută din lucrări fiind finalizate.

Anunțul a fost făcut de Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Județean Arad, care a mai precizat că urmează să fie încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

Directorul Centrului Cultural Judeţean Arad a vorbit despre realizarea unui proiect mai amplu, legat de hărţile identitare ale Aradului, prima dintre ele fiind harta digitală a monografiilor judeţului Arad.

„Mişcarea monografică din Arad este cea mai bine pusă la punct din ţară, 62% din monografiile localităţiilor fiind deja scrise. Ele vor putea fi predate în şcoli, printr-un parteneriat pe care îl vom încheia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Cea de-a doua hartă va cuprinde materiale foto-video axate pe dansuri tradiţionale, elemente de identitate, interviuri cu personalităţi ale judeţului Arad, iar cea de-a treia va fi rezervată sportului şi potenţialului turistic al Aradului”, a spus Doru Sinaci.

Monografiile mai multor localități din județul Arad, dar și ale unor cartiere din municipiu, pot fi citite și on-line, proiectul fiind unic în România.

„Am iniţiat acest demers, unic în ţară, pentru a facilita, în primul rând, accesul elevilor şi studenţilor la studiul istoriei localităţilor judeţului Arad. De asemenea, cercetătorii care se documentează pentru diverse studii şi au nevoie de date ale localităţilor o pot face de acasă, din faţa calculatorului, nefiind nevoie să se deplasaze la biblioteci sau la primării. Prin acest demers, monografiile vor putea să fie citite sau studiate şi de românii din afara ţării, de potenţialii turişti şi nu numai”, a spus Doru Sinaci.

Sinaci a mai afirmat că visul colectivului care a lucrat la apariția monografiilor este ca istoria judeţului Arad să devină materie opţională în şcoli și să stea la baza elaborării manualelor de istorie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.