Născută la Sântana, în anul 1881, Katharina Ackermann a rămas în memoria locului drept o remarcabilă binefăcătoare, care şi-a dedicat întreaga viaţă întrajutorării semenilor, în spiritul valorilor creştine pe care le-a promovat cu asiduitate.
Deşi s-a pregătit pentru a fi învăţătoare, firea sa bolnăvicioasă a împiedicat-o să îmbrăţişeze această profesie. În schimb, şi-a găsit menirea în propagarea credinţei şi în neobosita grijă pentru cei nevoiaşi.
La fel ca şi predecesoarea sa, Margaretha de Tomjan-Bibics, de care se leagă construirea primei biserici şi înfiinţarea învăţământului, prin aducerea călugărilor piarişti în localitate, Katharina Ackermann şi-a pus pecetea, în mod hotărâtor, asupra comunităţii locale.
Din iniţiativa sa, a fost realizat altarul din marmură al bisericii romano-catolice din Sântana, lucrare pentru care a contribuit cu o donaţie de 10.000 de florini, ceea ce reprezenta o treime din totalul cheltuielilor. De asemenea, tot din resursele financiare ale Katharinei Ackermann, au fost confecţionate şi hainele necesare pentru ceremoniile religioase.
Neobosita binefăcătore a instituit o zi de adorare a Domnului, în prima duminică din fiecare lună, precum şi rugăciunile serale din luna mai, ocazie cu care a dăruit bisericii un altar special împodobit cu flori crescute în grădina ei. Ajutată de capelanii locali, Katharina Ackermann a organizat, anual, mai multe spectacole religioase cu copiii din localitate.
În scopul întrajutorării celor nevoiaşi, neobosita binefăcătoare a localităţii a înfiinţat şi o asociaţie caritabilă. Casa în care locuia, lăsată, după moarte, aceleiaşi asociaţii, a fost mereu deschisã tuturor celor în nevoi. În fiecare vineri, aici era oferită câte o masă gratuită pentru cei săraci.
Preocupată de înfăţişarea localităţii, Katharina Akermann a contribuit şi la amenajarea unui parc în comună, vis a vis de biserica catolică, loc care, astăzi, îi poartă numele.
Din păcate, pioasa femeie nu a mai apucat să se bucure de încoronarea operei şi a ţelurilor ei de o viaţă – construirea bisericii romano-catolice din Comlăuş, în folosul căreia a donat 30 de iugăre de pământ, deoarece, suferind de pneumonie, a decedat la 19 iulie 1926, la vârsta de numai 45 de ani.
Katharinna Akermann a fost înmormântată în cimitirul central din Sântana. Piatra sa funerară, aflată pe aleea principală a cimitirului, în apropiere de capelă, poartă inscripţia: „Fericiţi sunt cei milostivi, căci vor avea parte şi ei de milostivirea Domnului.“
sursa: Sântana – povestea unei localităţi şi a mai multor neamuri – Dan Roman