Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Căruţa şi trăsura în Gai

arad-300x1701111Gaiul a fost, întotdeauna, cel mai îndepărtat cartier al Aradului. Potenţialul său agricol, precum şi dezvoltarea, la mijlocul secolului al XIX-lea, a industriei arădene, a atras o importantă forţă de muncă.

Mult timp, mersul pe jos a fost principala formă de deplasare a navetiştilor şi a persoanelor cu bagaje uşoare. Pietonului nu-i trebuia mai mult de o oră şi jumătate, pentru a ajunge până în centrul oraşului.

În 1948, se înregistrau, în zi de târg, pe strada Bisericii, 1.500 de pietoni, iar pe strada Poetului, 50 pietoni.

Căruţa şi trăsura

(…) Folosirea căruţelor şi a cailor, care, în Gai, au înlocuit carele cu boi, la începutul secolului al XIX-lea, au făcut mai rapid transportul de mărfuri, cu deosebire pe cel cu produse agricole.

Pentru persoane şi bagajele uşoare se foloseau trăsurile sau căruţele scurte, la care se înhămau de regulă doi cai, cu posibilităţi de deplasare a 4 – 6 călători, aşezaţi pe două rânduri.

La paradele organizate de primărie, cu prilejul diferitelor sărbători, participau în mod frecvent coloane de căruţe din Gai, trase de 2 sau 4 cai.

Pentru transportul mărfurilor,  recoltelor şi produselor auxiliare se utilizau căruţele lungi, mai încăpătoare şi rezistente la o sarcină de până la 1.000 kg. O ordonanţă a primăriei din 1925 prevedea obligativitatea montării pe căruţele care circulau pe drumurile publice a unor tăbliţe, pe care era înscris numărul de înmatriculare, eliberat de poliţie.

În 1939, a fost interzisă circulaţia pe străzile oraşului a căruţelor ţărăneşti cu un singur cal, dacă atelajul nu era amenajat cu ulube, care să cuprindă animalul de tracţiune, pe două părţi. De asemenea, vehicolele nu mai puteau fi parcate decât în locuri special destinate de către primărie.

Un studiu al Primăriei a înregistrat, în 1948, pe strada Bisericii, în zi de piaţă, circulaţia a 750 căruţe, iar în zi obişnuită – 200 căruţe, iar pe strada Poetului – 250, respectiv 120 căruţe.

Trăsurile cu unul sau cu doi cai, folosite pentru persoane, iar mai târziu automobilele, erau scumpe, iar drumurile rele, mai ales în sezonul ploios. În aceste condiţii, de regulă, birjarii refuzau să intre pe străzile desfundate, unde se împotmoleau caii şi vehicolele lor frumos împodobite.

Tarifele stabilite de primărie şi impuse prestatorilor – birjari, la eliberarea licenţelor, trebuiau respectate cu stricteţe, ele fiind sub incidenţa unor aspre sancţiuni, amendă penală de 10.000 – 30.000 lei, sau închisoare de 15 – 30 zile.

În 1922, un drum de pe teritoriul intern al oraşului (zona centrală), până la Poltura, fabrica Neuman, fără aşteptare, cu birja trasă de un cal, costa 20 lei, iar cu cea trasă de doi cai, 30 lei.

Acelaşi traseu, cu o jumătate de oră aşteptare şi retur, costa 40 lei, iar la Gai, o oră costa 50 lei.

Birjarii erau obligaţi să poarte uniforma stabilită de primar, să aibe vârsta cuprinsă între 18 – 55 ani şi să nu sufere de patima beţiei.

Trăsurile puteau să circule doar dacă aveau caroseriile în perfectă stare, vopsite uniform în culoare neagră, roţi din cauciuc şi şezuturile prevăzute cu piele galbenă.

Harnaşamentele trebuiau să fie perfect îngrijite, în stare ireproşabilă, iar animalele, nutrite şi sănătoase, fără vreun defect.

Toate vehicolele cu o astfel de tracţiune puteau circula în oraş, doar la trap, fiind interzis mersul la pas, pentru a nu împiedeca deplasarea celorlalte vehicole sau alergarea în galop, care putea produce accidente.

Temându-se de concurenţă, în 1928, Societatea Birjarilor cu unul sau cu doi cai a solicitat Primăriei să nu mai acorde licenţe de autotaxi în Arad, deoarece se distrugea existenţa a 400 familii de birjari. De asemenea, se propunea ca şi cele 7 licenţe de automobile, eliberate până la acea dată, să fie retrase.

În 1929, în Arad, aveau licenţe 29 birjari, cu locuri de parcare permanentă, la Gară şi Teatul de Stat.

sursa: prof. Horia Truţă – Monografiile oraşului Arad, Gai, vol I

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.