Ziarul electronic al arădenilor

Mitropolia Ardealului a finalizat dosarul pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, joi, la Deva, înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care urmează să ia o decizie.

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a declarat că Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a hotărât înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca.

„Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a hotărât, astăzi, înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Aceasta este competenţa Sinodului Mitropolitan: să analizese dosarul, să îl aprobe şi să îl înainteze spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acum va urma o şedinţă a Sfântului Sinod, care nu ştim când va fi, în care se va analiza acest dosar şi studiul document, pe care l-a întocmit Comisia Specială Teologică Mitropolitană de canonizare a Părintelui Arsenie şi se va hotărî de către Sfântul Sinod“, a spus Miricescu.

Potrivit preotului, canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimii 30 de ani au mers la Prislop, la mormântul acestuia.

„Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-o dată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului“, a mai spus preotul din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Demersurile pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca au început în 2015.

În acest an se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului“, care este îngropat la Mănăstirea Prislop în judeţul Hunedoara.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana“ din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.