Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Transporturilor, despre pasajele de pe centură

IMG_2515Unul dintre cele două pasaje rutiere aflate în construcție pe centura municipiului Arad ar putea fi finalizat anul viitor, iar celălalt în 2017, finanțarea pentru continuarea lucrărilor fiind asigurată.

Această afirmație a fost făcută, joi, de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, care a făcut o vizită de lucru la Arad.

„Cele două pasaje sunt pe listă. Situaţia cu deblocarea este următoarea: aceste proiecte, care fuseseră, iniţial, respinse de ANRMAP, au avut documentaţia refăcută şi ele au fost retransmise. Una dintre documentaţii a fost validată, se va deschide pentru pasajul Arad-Bucureşti, în 24 ianuarie. Al doilea pasaj este în proces de validare. Am înţeles că nu ar fi observaţii mari, deci sunt foarte mari şanse ca şi el să fie validat. Se vor deschide şi în acest caz documentaţiile şi, practic, la pasajul care are coeficientul de realizare 29 la sută şi la cel care are 70 la sută se poate începe lucrul la primăvară. Cel care are coeficientul mai mare de realizare poate fi terminat la sfârşitul anului 2016, iar celălalt va fi finalizat în anul 2017. Sunt bani alocaţi în buget pentru finanţarea lucrărilor“, a spus Dan Costescu.

Prezent la vizita ministrului Transporturilor, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că „domnul ministru a văzut întârzierea mai puţin dorită la pasaje, a constatat, indirect, că nu s-au făcut eforturi pentru a se realiza cele două pasaje“.

„Efectiv au fost reluate licitaţiile, vom avea constructori la primăvară şi sperăm să reuşim să finalizăm pasajele în 2016, amândouă. Cu regret am constatat această mare întârziere şi din cauza neaplecării pe această problemă. Domnul ministru a confirmat că nu a existat finanţare pentru pasaje, ceea ce ne arată că înaintaşii dânsului şi politicienii locali au promis de multe ori lucruri fără acoperire. Mă bucur că în urma vizitei mele la Minister, domnul ministru a confirmat dorinţa de a finanţa şi evident dorinţa de a exista în bugetul pe 2016 finanţarea pentru cele două pasaje“, a declarat Gheorghe Falcă.

În prezent, lucrările la cele două pasaje peste liniile de cale ferată Arad-Curtici, Arad-Oradea și Arad-București sunt oprite, ultimele termene de finalizare fiind depășite.

Lucrările la cele două pasaje au început în 2011, iar inaugurarea lor trebuia să aibă loc în august 2012, exact când Guvernul a decis să oprească finanţările din cauza restrângerilor bugetare.

Cele două șantiere ale CNADR au fost oprite în august 2012, în fază foarte avansată de execuție (80% la pasajul peste tronsoanele de cale ferată Arad-Oradea, respectiv Arad-Curtici, și 65% la pasajul peste calea ferată Arad-Bucureşti).

Valoarea investiţiilor este de 13 milioane de euro.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.