Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Sănătății la Arad. „Maternitatea este prioritatea 0“

IMG_3665GALERIE FOTO O echipă de specialiști va efectua un studiu cu privire la posibilitatea mutării Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Arad în noua clădire construită în cartierul Grădiște, unde urma să fie transferată Secția TBC.

Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, care a vizitat Secția de Obstetrică și Ginecologie, dar și clădirea construită în cartierul Grădiște, unde urmau să fie transferați bolnavii de TBC.

Conducerea Spitalului Județean i-a prezentat ministrului condițiile din cele două clădiri ale Secției de Obstetrică și Ginecologie, una dintre ele fiind expertizată cu risc seismic patru.

„Situaţia pentru care am venit nu este una fericită. Problemele s-au acutizat în ani, sunt şi în alte specialităţi, dar, înainte de toate, trebuie să ne gândim la viitor, la copii şi la mame. Pe termen lung, domnul preşedinte, mi-a prezentat soluţia unui spital modular, dar, sigur, asta e o chestie de ani. În acest moment trebuie să identificăm soluţii pentru a rezolva problemele acute. Şi cea de la Maternitate este o mare, mare problemă“, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

În urma discuțiilor cu conducerile Consiliului Județean și Spitalului Județean, ministrul Sănătății a anunțat că o echipă de specialiști va face, în perioada următoare, un studiu cu privire la modul în care Secția de Obstetrică și Ginecologie să fie mutată în clădirea recent construită în cartierul Grădiște, în care urmau să fie mutați bolnavii de TBC.

„Trebuie să spun că o soluţie perfectă nu există. Ştim că există această clădire nouă pe care am vizitat-o. Acolo nu e o situaţie perfectă. Am analizat-o împreună cu colegii mei din Minister. Trebuie regândite nişte circuite, trebuie făcute nişte investiţii pentru a construi bloc operator, aceste elemente nu se regăsesc în structura actuală. În primă instanţă, am convenit că se va face, cât mai repede, un studiu. Noi (Ministerul Sănătății – n.r.) putem ajuta cu un epidemiolog specializat. Fondurile am înţeles că există şi există disponibilitatea pentru rezolvarea problemei, dar trebuie să o facem şi corect. Nu rezolvăm nimic mutând dintr-un spaţiu total impropriu într-unul care nu este, din nou, potrivit, fiindcă o să ne trezim cu alte probleme.

Spaţiul din clădirea nouă nu este suficient pentru a muta în totalitate Secția de Obstetrică și Ginecologie. Varianta să se mute acolo Obstetrica şi Neonatologia cred că este o soluţie, dar acest lucru ni-l vor spune specialiştii. Acolo este nevoie de epidemiolog, de arhitect, care ne vor putea spune, clar, cu certitudine, dacă acest lucru este fezabil. Asta e primul pas. În acest moment, în Arad, Maternitatea este prioritatea 0“, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a mai spus că, în acelaşi timp, se caută soluţii pentru rezolvarea unor spații pentru Secția TBC, care funcționează într-o clădire care aparține Arhiepiecopiei Arad, Secția Boli Infecţioase și Secția Pediatrie.

„Pentru Secţia TBC vom discuta şi cu Biserica, pentru că am identificat o soluţie, şi atâta vreme cât există deschidere din toate părţile vom încerca să rezolvăm. Avem în vedere, la rectificarea de buget, un nou spațiu pentru Pediatrie şi Infecţioase, acest lucru urmând să fie evaluat când vom şti sigur pe ce fonduri ne bazăm la rectificare“, a afirmat ministrul.

Patriciu Achimaș Cadariu a mai anunțat că Ministerul va bugeta achiziționarea a şapte incubatoare pentru Maternitate, printr-un program naţional, dar și şi un aparat RMN pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

„Bugetul Ministerului este limitat. Sunt 40 de judeţe pe care trebuie să le acoperim, iar până în acest moment putem bugeta, cu siguranţă, aparatul RMN, care este în valoare de 7 milioane şi cele 7 incubatoare“, a spus ministrul Sănătății.

text&foto: actualitati-arad.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.