Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Mediului, la Arad: „Autorităţile nu au ştiut să coordoneze sistemul de salubrizare“

Modul în care autoritățile locale au gestionat criza gunoaielor din Arad va fi verificat de Corpul de Control al ministrului Mediului.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care ocupă și funcția de vicepremier, în timpul vizitei efectuate, vineri, la Arad.

Ministrul Mediului consideră că autorităţile poartă o parte din vină alături de operatorul care a câştigat licitaţia şi care a primit doar de la Garda de Mediu amenzi în valoare de 250.000 de lei în ultimele zile.

„Îmi cer scuze arădenilor că într-o zi aşa frumoasă, şi într-o sărbătoare, Festivalul berii, în loc să trăiască evenimente frumoase, sunt nevoiţi să treacă prin gunoaie”, şi-a început conferinţa de presă de la Prefectura Arad ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a venit la Arad pentru discuţii cu autorităţile pe tema cantităţilor mari de deşeuri de pe străzi, neridicate la timp de operatorul care a câştigat licitaţia.

Ministrul a spus că autorităţile locale „nu au ştiut să coordoneze foarte bine sistemul de salubrizare”, iar conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean „a luat mai în derâdere obligaţiile pe care le avea”, în timp ce operatorul privat“ a crezut că îi merge văzând că nimeni nu îl întreabă de sănătate”.

În urma discuţiilor cu autorităţile locale şi cu operatorul privat, Gavrilescu a anunţat că va trimite Corpul de Control la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad.

„Este exclus ca cei care au greşit să nu plătescă. Nu doar RETIM a greşit, eu vreau să văd unde s-a greşit, şi atunci, prin ordin de ministru, luni voi trimite Corpul de Control al ministrului Mediului şi Garda Naţională de Mediu la ADI Arad”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Ea a adăugat că, venind de la Timişoara, a văzut în mai multe localităţi arondate operatorului RETIM că gunoaiele nu au fost ridicate, problema cea mai mare fiind în municipiul Arad. „Gunoiul nu s-a ridicat nici din şcoli, sau s-a ridicat dar nu la frecvenţa la care trebuia, nici la Spitalul Judeţean nu s-a ridicat, unde obligaţia este la puterea o mie”, a spus ministrul.

Graţiela Gavrilescu a anunţat şi măsuri decise în urma discuţiilor de la Arad, între care un termen nou pentru ridicarea tuturor deşeurilor, adică până duminică. Până luni, RETIM are termen să meargă la Agenţia de Protecţia Mediului Arad pentru a-şi completa documentaţia în vederea emiterii autorizaţiei de mediu, pe care nu o deţine, motiv pentru care firma a fost amendată zilele trecute. Până miercuri, firma trebuie să preia cu acte de la Consiliul Judeţean cele zece autospeciale pentru transportul deşeurilor cumpărate pe fonduri europene.

Totodată, până miercuri, RETIM are termen să finalizeze încheierea de contracte cu populaţia şi firmele din Arad, în condiţiile în care rata de contractare este de sub 50 la sută, deşi trebuia să fie sută la sută în 22 aprilie, când şi-a început activitatea în Arad.

Ministrul a spus că Garda de Mediu a aplicat firmei patru sancţiuni după declanşarea crizei gunoaielor, cu o valoare totală de 250.000 de lei. La acestea se adaugă amenzi de la Poliţia Locală (circa 70.000 de lei) şi de la Direcţia de Sănătate Publică (2000 de lei).

Deşi a fost întrebată de cinci ori de jurnalişti, Graţiela Gavrilescu a refuzat să spună ce măsuri vor fi luate dacă operatorul privat nu respectă noile termene, afirmând că speră că problemele vor fi rezolvate.

Graţiela Gavrilescu a spus că a vrut să includă Aradul pe lista întâlnirilor regionale din 2019 legate de preşedenţia României la Consiliului Uniunii Euronene, alegând iniţial oraşul petru că „are istorie şi este aproape de frontieră”, dar şi pentru că „în 2015 primarul municipiului a spus că Aradul trebuie să fie capitala europeană verde”.

„Cu părere de rău vă spun că astăzi mă gândesc foarte, foarte bine dacă o să mai luăm acestă hotărâre ca în 2019 să mai avem vreo dezbatere aici, la Arad. Pentru că (…) nu mă gândeam că într-un oraş în care licitaţia pentru colectare şi transport, prin accesare de fonduri europene, era finalizată şi că cei care erau responsabili să coordoneze operaţia de salubrizare nu se vor apleca asupra problematicilor pe care urmau să le implementeze. Aşa m-am trezit alaltăieri dimineaţă cu poze pe WhatsApp cu gunoaie în foarte multe puncte din municipiul Arad”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul a plecat din Arad după ce s-a dus în oraş şi cu jurnaliştii, pentru a vedea gunoaie, afirmând că se va întoarce dacă săptămâna viitoare criza nu va fi încheiată.

sursa: News.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.